Правосъдното министерство призна, че са попрекалили с Иванчева

Създаването на ясни правила за всеки случай е нещо много трудно, каза зам.-министър Николай Проданов

Правосъдното министерство призна, че са попрекалили с Иванчева

Министерството на правосъдието призна в четвъртък, че обвинената за корупция бивша кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева е била поставена в по-тежко положение от необходимото при конвоирането за изследвания в болница на 1 август.

Пред Mediapool ресорният заместник-министър Николай Проданов обясни, че има несъмнена необходимост от конкретна преценка за мерките на сигурност при конвоиране на задържани, но това е нещо много трудно.

Преди десетина дни в медиите изтече видео как Десислава Иванчева е конвоирана към болница с белезници на ръцете и краката, придружена от двама служители на затворите. По-рано тя стана мишена на зрелищен петчасов арест в центъра на София, а след задържането ѝ бе настанена в килия, в която от тавана прокапа фекална вода върху леглото ѝ.

"Необходимостта за конкретна преценка за всеки конкретен случай е несъмнена. Проблемът обаче е, че много лесно може да се изпадне от едната крайност в другата, защото тази преценка на риска е нещо субективно. Може да бъде един канал, по който определени лишени от свобода да бъдат облагодетелствани и в другия случай, в който може би ще се окаже случаят с кметицата – да бъдат поставени в по-тежко положение, отколкото е необходимо. Тоест създаването на един ясни правила към всеки конкретен случай е нещо много трудно", коментира Проданов в отговор на въпросите на Mediapool.

Фекалните води над леглото са банален инцидент

Заместник-министърът определи фекалната вода в килията на Иванчева като "банален битов инцидент, който може да се случи и се е случвал практически на всеки българин".

"Всичко вече е ремонтирано, даже килията е пребоядисана. Проблемът е решен по един категоричен начин. Даже нашите служители са действали с бързина, с която не всеки от нас би използвал по отношение на собствения си дом. Имало е някакъв проблем с канализацията горе в плочата, който може да се случи и в моя кабинет. На всекиго може да се случи. Ако във вашите работни помещения се случи това, надявам се, че няма да обвините ръководството, че става дума за съзнателен тормоз. Когато е била настанена в тази килия, този проблем го е нямало. Нашите служители са действали много експедитивно", обясни Проданов.

За заболяванията на арестантите и затворниците

Част от проблема с оковаването на кметицата на път към болницата бе предполагаемото тежко заболяване, от което тя страда.

"Без да конкретизирам случая с Иванчева, огромната част от нашите "клиенти" и осъдени, и задържани под стража, се оказва, че са живеели в цивилния си живот с някакви много тежки заболявания. Обаче са живеели и не са се лекували, идват при нас, тези заболявания се изострят до краен предел и това не е следствие от някакво наше специално отношение. Уверявам ви. Почват се едни дейности по лечение. Преди месец полицията задържа някъде в Дупнишко един затворник, който някъде преди две години е бил пуснат в прекъсване на наказанието по здравословни причини. И когато му погледнете медицинската диагноза за прекъсване на наказанието за три месеца – онкологично заболяване, туберкулоза и маса други неща. Човекът не се връща, изкарва си ги тия две години и общо става ясно, че му няма нищо. Когато го върнаха в затвора се оказа, че като за човек на над 70 години е в много прилично здравословно състояние. Не бих искал да кажа, че изразявам съмнение в заболяванията на Иванчева, в никой случай. Казвам го в друга връзка. Ежедневно, от всички затвори в България се извеждат затворници и задържани лица и се конвоират до лечебни заведения (и началниците на затворите трябва да вземат решения за всеки случай – б.р.)", обясни Проданов.

Белезниците на краката се слагат, защото сме бедни

Заместник-министърът коментира, че инструкцията за слагането на белезници на ръцете и краката е била написана по две причини – бягствата от конвоите и липсата на пари.

"Обстоятелствата, заради които се е стигнало до тази инструкция са бягствата и ресурсите. Има известно несъответствие в двата стандарта – единият е стандартът на Конвенцията защита по правата на човека, а другият стандарт е материално-финансовият, който може да бъде осигурен от държавата на цялата система. Между двата стандарта има сериозно несъответствие", разказа Проданов.

По думите му Иванчева е можело да бъде закарана до болницата без белезници с четирима души охрана, а не с двама, колкото са били.

"Всеки един задържан и лишен от свобода по презумпция е поставен в условията на сериозен стрес. Не става дума толкова за опасността да хукне да бяга, да нападне охранителите или пък трето лице, напълно е възможно да направи нещо, насочено към собствения живот и здраве", каза Проданов.

Презумпцията за невиновност е много хубаво нещо, ама...

"Ситуацията (с конвоите-б.р.) по принцип е много комплицирана. Прокраднаха се едни твърдения, че става дума за съзнателен тормоз към всички лишени от свобода. Категорично не мога да се съглася с това нещо. Целта, която преследваме в местата за лишаване от свобода, е превъзпитанието. Ние наистина искаме, когато човек излезе от затвора, да е малко по-добър отпреди", обяснява заместник-министърът.

В отговор на въпрос за какво превъзпитание се говори, ако арестуваният се окаже накрая невиновен, Проданов обясни, че цялото ни общество имало проблем с презумпцията за невиновност.

"Органи извън нашата система са преценили, че има достатъчно факти да се предположи, че вероятно има извършено престъпление (и затова някой е арестуван-б.р.). Презумпцията за невинност, разбира се, е хубаво нещо. Тя е достижение на демокрацията. Но и в медиите има едно (особено) отношение към презумпцията за невиновност. Изнасят факти още от самото задържане и се говори за конкретни престъпни деяния, за конкретни хора, снимки и прочие. Накрая лицето като бъде оправдано много медии не го отразяват. Като че ли в цялото ни общество има едно занемаряване на презумпцията за невиновност. Това може би се е отразило по някакъв начин и на нашата работа, ама не сме само ние виновни за това", каза Проданов.

Той обяви, че правосъдното министерство и администрацията на затворите са решили проблема с нерегламентирано насилие от страна на служителите.

"Би било много странно ние да сме го решили тоя въпрос и сега чрез белезници да сме тръгнали да изтезаваме затворниците. Има логическо противоречие. На нас просто не ни достигат ресурси и началниците по места са принудени да компенсират с прилагането на такива средства. Което, разбира се, не ни оправдава, обаче хората са принудени от липсата на ресурси", каза Проданов и напомни, че условията в българските затвори се подобряват постоянно.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?