Правосъдното министерство продължава да бави конкурсите за нотариуси

Правосъдното министерство продължава да бави обявяването на конкурси за свободните щатове за нотариуси в страната, сигнализираха в писмо до Mediapool хора от бранша. В момента в страната има над 200 свободни места за нотариуси, а конкурс не е обявяван от 6 години.

Преди четири месеца правосъдният министър Зинаида Златанова пое ангажимент да реши проблема, но конкурси все още не са обявени.

Основният проблем при наличието на толкова свободни места за нотариуси в страната е, че това позволява на вече заелите ниша на пазара да работят в условия на ограничена конкуренция. Свободни места има в най-големите градове като София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново и Стара Загора.

"Колкото по-дълго се отлага конкурса, толкова са по-големи основанията за съмнения, че всичко се прави за тесен кръг хора, които да бъдат облагодетелствани. Това е типичен пример как работят институциите в България, как се следват определени конюнктурни интереси", се казва в писмото. Mediapool изпрати въпрос по темата до правосъдното министерство и очаква отговор.

Споделяне

Още от България