Правосъдното министерство ще ползва част от "военното НДК"

Правосъдното министерство ще ползва част от "военното НДК"
Митичният комплекс в центъра на София известен като "военното НДК" няма да бъде продаван и ще се използва съвместно от министерствата на отбраната и правосъдието, съобщи военният министър Аню Ангелов в сряда.

Мегаломанският комплекс бе обявен за продан още от миналото правителство, но не се намериха купувачи за него. Тогава началната цена за него бе 100 млн. лева - данъчната оценка от 70 млн. лева плюс 40%. Само преди два месеца Ангелов съобщи, че не се е отказал от продажбата, като цената е свалена с 20 млн. лева и "съвсем скоро" ще бъде стартиран нов опит за продажба.

Ангелов обяви, че за да направи по-приемлива цената за инвеститорите е инициирал поправка в Закона за държавната собственост, според която началната цена ще се определя на база данъчната оценка плюс 10%.

Освен това ще може да се купува на изплащане, каза Ангелов.

Военното министерство се отказа и от практиката да изисква при търгове 50% от началната цена като гаранция. Според новото ръководство на МО подобна сума се плаща като гаранция срещу "известна сигурност" за развитието на търга.

Окончателното решение обаче е в част от сградата да се нанесе Агенцията по вписванията, за която правителството "Станишев" реши да купи сграда за 30 млн. лева с ДДС. Правителството на Бойко Борисов обаче се отказа от сделката и гласува необходимите 2 млн. лева, за да я развали.

До момента "военното НДК" е глътнало 32 млн. лева, като за довършването му са нужни още 10 млн. лева, припомни Ангелов.

Споделяне

Още по темата

Още от България