Правосъдното министерство ще замазва съдийския гаф в ПАСЕ

Правосъдното министерство ще замазва съдийския гаф в ПАСЕ

Министърът на правосъдието Миглена Тачева започна във вторник опити да поправи гафовете на предшественика си Георги Петканов с процедурата по излъчване на български съдии в Европейския съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ). Преди ден от Парламентарната асамблея към Съвета на Европа (ПАСЕ) съобщиха, че не приемат нито една от трите номинации на правителството за български представител в ЕСПЧ.

Преди месец до ПАСЕ бяха изпратени кандидатурите на бившия зам.-министър на правосъдието Маргарит Ганев, който напусна поста си именно за да участва в номинацията, на адвоката Снежинка Сапунджиева и на преподавателя в Бургаския свободен университет Момяна Гунева. Един от тях трябваше да замести сегашния български представител в ЕСПЧ съдия Снежана Ботушарова. Нейният мандат изтича в края на октомври.

Ганев обаче стана причина за скандал и обвинения в конфликт на интереси, тъй като негови подчинени във ведомството участваха в процедурата по пресяване на кандидатите за място в Европейския съд.

Във вторник в специално съобщение на правосъдното минисерство бе упоменато, че министър Миглена Тачева ще свика до седмица заседание на Обществения съвет от магистратските и неправителствените организации към ръководеното от нея ведомство. По време на него трябва да се приеме “ясна, открита и справедлива процедура” по избор на кандидати за Европейския съд.

От Министерството на правосъдието гарантираха, че новият избор ще се проведе след консултации с представители на съдийската общност, неправителствените правозащитни организации и парламентарната комисия по правата на човека.  

При предната процедура от Съюза на съдиите в България изразиха своето несъгласие с непрозрачността, при която бяха излъчени кандидатите. Професионалната организация протестира и срещу липсата на дебат със съдийската общност.

Във вторник адвокат Йонко Грозев от Центъра за либерални стратегии определи пред БНР решението на ПАСЕ като нормално. Според него асамблеята е отхвърлила кандидатурата на водещия български претендент за място в ЕСПЧ Маргарит Ганев заради съмнения относно моралните му качества и професионалната подготовка.

По думите му в случая са натежали критиките срещу процедурата, чрез която Ганев е бил излъчен, тъй като “в известен смисъл” той сам я е организирал. Грозев подчерта и липсата на научни публикации от страна на бившия зам.-министър в областта на защитата на човешките права.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?