Правосъдното министерство твърди, че е платено на адвокатите

Правосъдното министерство обяви в понеделник, че всички дължими средства на служебните адвокати са платени. В съобщение до медиите институцията заявява, че не приема отказа на 8-те адвокатски колегии да предоставят услугите си чрез системата за правна помощ.

В края на миналата седмица от Висшия адвокатски съвет съобщиха, че над 50% от адвокатите са отказали да се явяват като служебни защитници заради дълг на държавата от 1.35 млн. лева. Това ще доведе до блокиране на редица нови дела, по които прокуратурата и съдът ще трябва да призовават служебни защитници. Представителите на адвокатурата не отрекоха възможността част от подведените под отговорност лица да използват ситуацията и да поискат правна помощ с идеята, че ще им бъде отказана и това ще спре тяхното дело.

"Към 18.10.2010 г. (понеделник) в Министерството на правосъдието няма постъпили от НБПП (бюрото за правна помощ) отчети за осъществена служебна защита, които да не са изплатени. С днешна дата усвоените от централния бюджет средства за служебна защита през 2010 г. са вече 6.5 млн. лв", се казва в съобщението на министерството.

Институцията, ръководена от Маргарита Попова, индиректно обвинява защитниците и в намеса в политическата ситуацията.

"В този смисъл (предвид платени задължения) заявеният в декларации отказ за предоставяне на правна помощ поставя редица въпроси по отношение на "особената роля” на адвоката в правовата държава и общество, основано на върховенството на закона", заявяват от МП.

Институцията признава, че вече е постъпил сигнал как на подсъдими лица е назначавана служебна защита като социално слаби, въпреки че са имали средства да заплатят високи нотариални такси, такси по вписване, такси за скици, за удостоверения за наследници.

От правосъдното министерство констатират липсата на ефективен контрол върху процеса на назначаване на служебна защита, както и върху качеството ѝ.

"Това показва необходимостта от реформа в областта на правната помощ, която да направи възможно планирането на средствата и да гарантира достъпа до правосъдие на всички граждани", се казва още в съобщението на министерството.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?