Правосъдното министерство в неведение за състоянието на съдебните сгради

Лазар Груев: Софийският районен съд е опасен за хората

Правосъдното министерство в неведение за състоянието на съдебните сгради

Министерството на правосъдието няма информация за състоянието на съдебните сгради в страната, стана ясно в четвъртък по време на посещението на заместник-правосъдния министър Пламен Георгиев във Висшия съдебен съвет. Той заяви, че министерството вече е изпратило екип да обследва палатите в страната и не успя да каже нищо конкретно за наболия проблем по преместването на Софийския районен съд в нова сграда.

Обсъждането започна с изказване на председателя на Върховния касационен съд Лазар Груев, който обяви, че от няколко години съдът в Перник на практика е без покрив, а земетресението е влошило състоянието му. Груев допълни, че сградата е покрита с найлони. Председателят на ВКС за пореден път постави и въпроса за състоянието на Софийския районен съд.

"Сградата на районния съд е опасна за хилядите хора и магистратите, които работят там. Тя няма дори подстъпи за евакуация. Трябва ли да се случи нещо, за да започне решаването на проблема?", попита Груев и напомни, че говори за състоянието на сградата на този съд от няколко години, включително е поставял темата и пред Народното събрание. Председателят на ВКС допълни, че от години и магистратите в Петрич правораздават при ненормални условия.

"Всичко това не говори добре за нас", обърна се Груев към колегите си във ВСС. "Защо няма анализ на ВСС, който да посочи виновника за закъснението на ремонта на сградата на ГУСВ (където трябва да бъде преместен Софийския районен съд - бел.ред.)? Крайно време е Министерството на правосъдието да си влезе във функциите", коментира Груев. След последните конституционни промени от 2006 година Министерството на правосъдието прие собствеността върху всички сгради в съдебната система и е отговорно за ремонтите.

Заместник-правосъдният министър изрази пълно съгласие с казаното от Лазар Груев, но не даде конкретни отговори на поставените въпроси. Пламен Георгиев каза, че за екипът на новия министър Диана Ковачева сградите са наследен проблем и на този етап в министерството нямат никаква информация за състоянието им. Георгиев обясни, че не може да даде отговор и защо се бави ремонтът на сградата на ГУСВ.

"Има проблем със Софийския районен съд. Има висящ договор, но не мога да вляза в конкретика", обясни заместник-министърът.

Правосъдният министър до 2009 година Миглена Тачева подписа договор за строителството на две нови съдебни палати в София и Варна, но строежът им не започна заради липса на пари. В крайна сметка тези договори бяха дадени на прокуратурата, а старите планове за преместване на Софийския районен съд – отново отложени във времето.

В крайна сметка се разбра, че заместник-министърът е дошъл във ВСС само да увери, че отсега нататък институцията няма да ремонтира на парче съдебните сгради, а това ще става по план. За 2012 година министерството разполага с крайно недостатъчните 1.3 милиона лева за ремонти, от каквито се нуждаят 50% от съдебните палати в страната. В същото време реконструираната напълно преди 5 години Съдебна палата в София е протекла и има нужда от закърпване на покрива срещу 140 000 лева. Подобен е и проблемът във Видин.

Бюджетът на ВСС за ремонти е също силно ограничен – 300 000 лева. На този фон председателят на бюджетната комисия в съвета Иван Колев хвърли светлина върху разхищенията с държавни средства. Около 1.5 милиона лева са били похарчени за проект на новата съдебна палата в София, но проект така и не е бил изготвен. Други 600 000 евро са дадени от бюджета на съдебната власт за купуване на 6 апартамента за нуждите на членовете на ВСС. Парите са похарчени от правосъдното министерство, но апартаментите така и не са предадени, разказа Иван Колев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?