Православната църква почита св. Иван Рилски

Православната църква почита св. Иван Рилски

Православната църква почита в сряда (19 октомври) паметта на свети Иван Рилски Чудотворец, който е смятан за небесен закрилник на българския народ.

В Рилския манастир ще се извърши традиционното всенощно бдение, на което присъстват множество поклонници. През деня там ще се отслужи празнична света литургия.

Смята се, че св. Иван Рилски е роден около 876 г. в село Скрино, което се намира в полите на Рила край днешния град Дупница. До 25-годишната си възраст е бил пастир.

Той се подстригва като монах в манастира "Св. Димитрий" във Влахина планина. По-късно св. Иван Рилски се отдава на живот в пълна самота, молитви, пост и лишения в Рила планина, близо до мястото, където днес се намира Рилския манастир. Св. Иван Рилски е основател на манастира.

Той е починал на 18 август 946 година, на около 70 години, като е бил погребан в притвора на църквата на манастира, в каменна гробница, която е запазена и до днес. Скоро след смъртта му мощите му са преместени в Сердика.

През 1183 г., по време на унгарско-византийската война, унгарският крал Бела ІІІ превзел Средец и отнесъл мощите на Свети Иван в своята столица Гран. Четири години по-късно мощите са върнати в Сердика, а след това са са пренесени в столицата на Втората българска държава ВеликоТърново.

През 1469 г. мощите на светеца са върнати в Рилски манастир.

Споделяне

Още от България