Православната църква почита Велика събота

Православната църква почита Велика събота

Православната църква почита днес Велика събота, който е последният ден от Страстната седмица, предшестваща Великден. На Велика събота християните отбелязват погребението на Господ Исус Христос, извършено от Йосиф и Никодим, както и слизането на Спасителя в царството на тъмнината - ада.

Когато Господ Исус Христос починал като човек, тялото му било положено в гроба. Душата му слязла в ада, победила го и освободила пленените там души. На третия ден душата и тялото отново се съединили и тялото възкръснало от мъртвите.

Велика събота е свързана и с оплакването и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и от жените, носещи миро.

В полунощ на богослужението, което ще отбележи възкръсването на Христос, патриарх Неофит ще излезе от патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", за да възвести: "Христос Воскресе". Той ще отправи и пасхално приветствие към православния български народ.

Браницкият епископ Григорий, викарий на софийския митрополит, ще оглави през тази година църковно-държавната делегация, която ще донесе в България Благодатния огън от Йерусалим. Той ще бъде донесен с правителствения самолет на "Летище София" по план между 19 и 21 часа тази вечер.

На Велика събота жените посещават гробищата, преливат и прекадяват, раздават боядисани яйца и хляб за душите на мъртвите. В събота се месят и пекат козунаците. Велика събота е и последната възможност да се боядисат яйцата, ако това не е било направено на Велики четвъртък.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?