Православните християни отбелязват Преображение Господне

Православните християни отбелязват Преображение Господне

Българската православна църква отбелязва в понеделник празника Преображение Господне, който се чества още от първите векове на християнството.

На този ден според Светото писание Исус Христос се преобразява. Той се явява в небесната слава пред трима от тях - Петър, Яков и Йоан, като ги завежда на планината Тавор в Галилея.

Преди религиозния празник се прави петдневен пост, като в чест на празника се позволява риба в менюто. В литургията на българските православни храмове се прибавя специален тропар (молитвено песнопение) - "Освещаване на гроздето".

Преображение Господне е денят, в който се бере първото грозде и се раздава на близки и съседи, след като се прикади от свещеника в църквата. До този ден не се разрешава да се яде грозде. Според народните вярвания от Преображение Господне "лятото се пречупва" и времето се преобръща - върви към есента и студа.

Имен ден празнуват Сотир, Спас, както и всички, чието име е свързано с името на Иисус Христос - Христин(а), Християн(а), Христо и т.н, както и всички имена, отразяващи славата Господна, като Сияна (Божествено сияние), Светлин и Светла.

Споделяне

Още от България