Православните християни празнуват Сирни Заговезни

Православните християни празнуват Сирни Заговезни

Православната църква днес отбелязва Сирни Заговезни, празника на всеобщото опрощение, наричан още Прощална неделя и Поклади. Празникът винаги е седем седмици преди Великден.

По традиция на този ден младите искат прошка от по-възрастните. Вечерта на празника при родителите се събират семействата на техните синове, дъщери, внуци, за да заговяват от млечни храни. За трапезата се приготвят баница със сирене, риба, варени яйца, варено жито, бяла халва с ядки, тъй като след това и млечните продукти са забранени за постещите до Великден.

Извършва се обичаят хамкане с парче бяла халва или варено яйце. Те се завързват на червен конец, най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки се стреми да хване яйцето/халвата с уста. Който успее, ще бъде здрав през цялата година.

Характерни обичаи са също Оратници и маскарадните игри. Оратници е свързан със запалването на празнични огньове. На много места в страната традицията е високите пламъци да се прескачат за здраве. В някои краища на страната по Заговезни има и кукерски игри, а маските трябва да прогонят злите духове. Карнавалът символизира победата на светлината над мрака, т.е. настъпването на пролетта и края на зимата.

Споделяне

Още от България