Православните християни празнуват Цветница

Храмовете отвориха врати и за кръводарители

Един от най-хубавите пролетни празници – Цветница или Връбница, се чества от православните християни тази неделя, ден след Лазаровден, когато Исус Христос върнал Лазар от мъртвите, и седмица преди Великден.

Тази година част от храмовете отвориха врати и за кръводарителска акция, организирана съвместно с Българския червен кръст. Така дошлите да запалят свещичка и да вземат осветени върбови клонки могат и да дарят кръв за спасяване на човешки животи. В София това стана в храм-паметника „Св. Александър Невски" и в църквите "Света Неделя","Св. Седмочисленици" и "Покров Богородичен"

Нека Божият мир и благословението да бъдат с всички нас, честит и благословен празник Цветница на всички българи, заяви в празничната си литургия патриарх Неофит. Той благослови българския народ и вярващите на тържествената Света литургия за Цветница в столичния храм "Св. Александър Невски".

"Днес, заедно с жителите на Светия град, ние посрещаме идващия към Йерусалим Господ в началото на последната седмица от неговия земен живот. В първия от най-съдбовните дни на неговата богочовешка мисия. В дните, в които Исус Христос ще бъде прославен и охулван, обичан и предаван, възвеличаван и осъждан, оправдаван, разпнат и умъртвен. За да възкръсне накрая от мъртвите и с това да засвидетелства не само своята божествена сила, достойнство и власт, но съща така и неизменната Божия грижа и любов към човека", каза в словото си патриарх Неофит.

"Заедно с цялата църква и ние ще извървим заедно с Божия син пътя към Голгота и възкресението, за да укрепим вярата си в следването на неговия божествен пример", каза българският патриарх. "Това е път и подвиг, който ние - учениците и следовниците на Исус Христос, извършваме според посоченото от самия него. Път, който върви от изпитанието и страданието, към възкресението и вечния живот. Затова възлюбени от него, нека отворим днес портите на нашите сърца и домове за Богочовека, както някога Светият град бе отворил своите порти за него и така да му позволим да ни съпроводи в нашия кръстен път и в нашата Голгота, към нашето лично възкресение", призова вярващите патриарх Неофит.

На Цветница девойките сплитат цветни и върбови венчета, които се спускат по вода. Върбови клонки се слагат и на портите и входните врати на домовете. В много градове, пред които минават реки, са организирани церемонии по хвърлянето на венчетата. 

На Цветница празнуват всички, носещи имена на цветя, растения, храсти и дървета – Камелия, Цена, Цено, Цветан, Върбан, Върбинка, Виолета, Здравко, Здравка, Лилия, Латинка, Теменуга, Теменужка, Цвета, Цветанка, Цветелина, Ясен, Явор и др.

Споделяне

Още от Общество

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?