Православните християни в очакване на Великден

Благодатният огън беше пренесен от Ерусалим и в България

"Слизането" на Благодатния огън в църквата "Възкресение Христово" в Ерусалим. Сн. БГНЕС

Православните християни се подготвят за посрещанет на Великден. Днес църквата почита Велика събота - последния ден от Страстната седмица, предшестваща Великден. Отбелязва се погребението на Исус Христос, както и слизането на Спасителя в царството на тъмнината - ада.

На днешната Велика събота патриарх Неофит ще оглави празничното вечерно богослужение за Възкресение Христово в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Богослужението е от 23.30 часа.

Към 23.45 ч. от параклиса на Синодалната палата в патриаршеския храм ще бъде донесен Благодатният огън, който няколко часа по-рано ще бъде пренесен от Божи гроб в Ерусалим от българска църковно-държавна делегация.

Точно в полунощ Светейшият отец ще поздрави с "Христос воскресе" от специално издигната платформа пред катедралата. След това патриарх Неофит ще отправи своето Пасхално приветствие към българския народ.

След връщането в храма ще започне празничната Света литургия или т.нар. Пасхално богослужение.

За 15-а поредна година Благодатният огън беше пренесен от Ерусалим в България. За първи път с църковно-държавната делегация пътува и епископ от Северна Македония, предаде БТА.

Тази година водач на делегацията е Старозагорският митрополит Киприан.

В 14.31 часа българско време Благодатният огън "слезе" в църквата "Възкресение Христово" в Ерусалим. Смята се, че това е мястото, където е бил погребан Христос. Според вярващите огънят се запалва свръхестествено, а в първите минути след това не излъчва топлина и не изгаря.

Благодатния огън беше пренесен в специални огнеупорни фенери в България. Правителственият самолет, с който пътува делегацията, пристигна на летището в София около 19 часа. От там свещеници и духовници от всички епархии в страната ще пренесат частица от Благодатния огън в цябата страна.

От летището Благодатният огън беше пренесен в параклиса на Синодалната палата в София. Към 23.30 ч. фенерът с огъня ще бъде изнесен от параклиса в Синодалната палата, за да бъде предаден на патриарх Неофит за вечерното богослужение в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Споделяне

Още от Общество

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?