Правозащитни организации настояват да се запази пост-мониторингът на ПАСЕ над България

Пост-мониторингът на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), осъществяван по отношение на реформата в съдебната система и демократичните процеси в България да бъде запазен, призоваха в сряда общо осем неправителствени организации, работещи приоритетно за защита на човешките права и утвърждаване върховенството на закона.

Те представиха свое общо становище, което се надяват да бъде "силен аргумент в полза на констатациите и препоръките в проекта за резолюция, както и за запазване на пост-мониторинговия диалог като гаранция, че те ще бъдат отчетени от страна на българските власти".

"Осемте НПО споделят извод, че независимостта на съдебната власт е подложена на съмнение. Според тях политическият натиск е водещ сред факторите, подкопаващи независимостта на съдебната система. Организациите не за пръв път поставят конкретни предложения за фундаментални реформи в сферата на правосъдието", се казва още в заключенията на правозащитниците.

Сред организациите, подкрепили писмото, изпратено до ПАСЕ, са Асоциацията за европейска интеграция и права на човека, Български адвокати за правата на човека, Български институт за правни инициативи, Български хелзинкски комитет, Институт за развитие на публичната среда, Програма Достъп до информация, РискМинитор и Съюза на съдиите в България.

Споделяне

Още по темата

Още от България