Правозащитникът Йоахим Гаук стана президент на Германия

Новият германски президент

Правозащитникът от някогашната Източна Германия и бивш лутерански пастор Йоахим Гаук бе избран за президент на Германия, предадоха световните агенции в неделя. 72-годишният Гаук получи подкрепата на 991 от 1232 члена на Федералното събрание на страната, в кието влизат 622-мата депутати от Бундестага и същият брой законодатели от регионалните парламенти.

Съперникът на Гаук, 73-годишната журналистка Беате Кларсфелд, подкрепяна от партия "Левите", известна с непримиримата си борба за разобличаване на нацистките престъпници след края на Втората световна война, бе подкрепена само от 126 депутати.

 

"Приемам този вот", заяви Гаук пред Федералното събрание минути след избирането му, цитиран от Франс прес. "Колко хубава неделя!", възкликна той и припомни, че преди 22 години на същия ден се състояха първите и последни свободни избори в ГДР - няколко месеца преди обединението на Германия на 3 октомври 1990 г.

 

"Никога няма да забравя онези избори. Никога!", добави той.

 

"Мога да ви обещая едно нещо, че ще кажа "да" с цялото си сърце и душа на отговорността, която ми възложихте", заяви Гаук, след като положи клетва пред депутатите.

 

Германците очакват Йоахим Гаук, виден член на движението, довело до падането на Берлинската стена през 1989 г., да възстанови авторитета на президентската институция, пострадал от корупционния скандал, свързан с неговия предшественик Кристиан Вулф.

 

Кандидатурата на Гаук за поста на държавния глава бе подкрепен от управляващата коалиция на християндемократите и свободните демократи и от опозиционните партии на социалдемократите и зелените.

 

Според допитване от вчера на социологическата агенция Инфратест 80 процента от германците имат доверие на Гаук, независимо че германският президент има по-скоро церемониални функции, посочва Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?