Правозащитници подкрепиха Мая Манолова срещу "диктатурата на ГЕРБ" (Видео)

Правозащитници подкрепиха Мая Манолова срещу "диктатурата на ГЕРБ" (Видео)

Правозащитниците адв. Михаил Екимджиев и адв. Николай Хаджигенов подкрепиха Мая Манолова преди балотажа за кмет на София. Екимджиев излезе със специално обръщение, с което призова гражданите да гласуват умно "по подобие на свободните граждани в Унгария, Русия и в Турция", за да се противопоставят на диктатурата на ГЕРБ. Много подобна бе тезата и на неговия колега Хаджигенов.

"Аз съм адвокат Михаил Екимджиев. Свободата и демокрацията са моя кауза и вдъхновение. Затова винаги неизменно съм поддържал синята идея и съм гласувал за демократичната десница. Сега обаче ситуацията е различна. Застрашени сме от партия, която твърди, че е дясна, а в същото време се утвърждава като еднолична и авторитарна", казва Екимджиев.

Той допълва, че след назначаването на Иван Гешев за главен прокурор "Бойко Борисов и Пеевски ще овладеят окончателно съдебната система".

"Затова ние като истински демократи трябва да реагираме, независимо от различията между нас. Единственият начин да спасим демокрацията, да спасим републиката, да спасим нашите права и свободи от заплахата от диктатура е да се противопоставим на това, което се случва и което има опасност да се случи и в София", казва Екимджиев.

Според него има реална опасност от установяване на "пълна авторитарна власт на политическа партия ГЕРБ във всички сфери на обществения живот", а единственият начин това да бъде спряно е като хората се обединят, въпреки различията си, зад кандидатурата на Мая Манолова.

"По подобен начин свободните граждани в Унгария, в Русия, в Истанбул само преди няколко месеца успяха да се противопоставят на много по-силни диктатори от нашите. Там, провеждайки умно гласуване, всички се обединиха срещу диктаторските партии на Орбан, на Путин и на Ердоган. И успяха. Нека и ние покажем, че можем да бъдем умни и далновидни", казва адвокатът.

Той обяснява, че не е важно дали харесваме Мая Манолова.

"Аз също не я харесвах като партиен функционер, но като омбудсман тя направи чудеса. Вярвам, че и като кмет на София ще продължи да работи по същия начин в името на хората. Затова нека не губим четири години, нека не хабим четири години от нашия живот, от бъдещето на децата ни като ги подарим на ГЕРБ", казва правозащитникът.

Адв. Николай Хаджигенов обяснява, че местните избори са поставили демократичната общност в "една предизвестена крайно тъпа ситуация".

"Ако искаме да съборим ГЕРБ, трябва да гласуваме за Мая Манолова. Въпросът сега е дали ще имаме свобода, демокрация и правосъдие или ще имаме ГЕРБ", казва той. Хаджигенов твърди, че на кандидатурата на Мая Манолова трябва да се гледа като на инструмент срещу ГЕРБ.

"Трябва да гледаме на кандидатурата на Манолова като на инструмент. Задайте си въпроса: Искаме ли да разбием стената на корупцията у нас? Ако искаме, как да го направим? Това става с боен чук, с кирка, с взрив... Очевидно нямаме нищо от това. Имаме крива щанга. В случая това е възможността да гласуваме за Мая Манолова. Харесва ни или не, това имаме. Затова аз лично ще взема щангата и ще се опитам да съборя стената с нея. Десет години опитвам да сторя това с глава и не се получава. Започнаха да ми излизат цицини", каза Хаджигенов в реч в присъствието на Мая Манолова и нейния предизборен щаб.

Адвокатът казва, че "сега имаме някаква илюзорна възможност да бъде свободни, дори и за малко, но утре може да нямаме тази възможност".

Веднага след изборите "Демократична България" отказа да вземе страна между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова. Лидерите на обединението обявиха, че не могат да "дават акъл" на своите симпатизанти за кого да гласуват, защото те могат сами да стигнат до правилния избор.

Споделяне

Още по темата

Още от Местни избори 2019

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?