Правозащитници предупредиха Путин за атмосферата на омраза в Русия

Правозащитници предупредиха Путин за атмосферата на омраза в Русия

На среща с Владимир Путин по повод вчерашния Ден в памет на жертвите на политическите репресии руски правозащитници от президентския Съвет по правата на човека определиха атмосферата в страната като студена гражданска война, пише вестник "Московский комсомолец", цитиран във вторник от БТА.

Председателката на Московската Хелзинкска група Людмила Алексеева прикани Путин да възпрепятства нагнетяването на омраза и истерия в Русия, включително чрез медиите и главно чрез телевизията.

 

Журналистът Станислав Кучер помоли руския президент да направи обръщение към народа в този смисъл и заяви, че "сега е моментът за помилване на политзатворниците".

 

Никола Сванидзе, историк и публицист, се изказа против "полицейския акцент в държавата" Русия, разказва вестникът.

Путин се съгласил, че "забранителните мерки трябва да са по-малко", но добавил, че не вижда като цяло кой знае каква истерия в страната, а отделни избухвания има в цял свят.

Вестник "Независимая газета" посочва, че шефът на правозащитния съвет Михаил Федотов предложил на президента да се разработи национален план за действия в подкрепа на човешките права, чието изпълнение да се контролира от обществото. Според Федотов властите трябва да върнат на руската прокуратура правото да образува наказателни дела за нарушения на човешките права.

Слушайки подобни предложения, руският държавен глава неведнъж повторил "трябва да помислим", включително за по-голяма свобода на събиранията в Русия.

Атмосферата в страната кара нейните жители да емигрират, по-специално заради "пълзящото мракобесие, което след президентските избори само ще се засили", предупредил Станислав Кучер, цитиран от "Комерсант".

Путин не обеща на правозащитниците нищо конкретно и отбеляза, че няма нужда от бързане, пише изданието.

"Трябва през цялото време да анализираме и през цялото време да правим съответните поправки. Това важи и за правоохранителните органи, и за съдебната система", добавил руският лидер, цитиран от "Комерсант".

Споделяне

Още от Свят