Правозащитници притеснени за справедливостта срещу Саддам

Правозащитната организация Хюман Райтс Уоч изказа в петък съмнения за това, че втория съдебен процес срещу бившия иракски президент Саддам Хюсейн ще бъде справедлив и безпристрастен, съобщи Ройтерс.

"Уверени сме, че Върховният трибунал на Ирак не е способен да приключи справедливо и безпристрастно съда като се имат предвид множеството нарушения, допуснати в хода на първото дело срещу Хюсейн”, се посочва в съобщение на организацията. По нейно мнение първия процес е показал, че нито един от участващите н трибунала юристи няма ни най-малко понятие от международното наказателно право. Освен това самата организация на процеса била хаотична и не е предполагала многостранно разглеждане на делото. Особено притеснение в правозащитниците предизвиква практиката да се призовават анонимни свидетели на страната на обвинението.

Второ дело срещу Хюсейн тръгва на 21 август в Багдад, като повдигнатите обвинения срещу нега са за геноцид върху 10 хил. кюрди, унищожени по време на операцията “Анфал” през 1980 г. Подсъдим редом със Саддам ще бъде природеният му брат Али Хасан ал Маджид, по прякор Химическия Али, и още петима обвиняеми.

Присъдата по първия процес срещу бившия иракски президент ще бъде обявена на 16 октомври. Обвинението поиска смъртна присъда срещу Саддам заради убийството на 148 шиити в селото Дуджайл на 8 юли 1982 г.

Споделяне

Още от Свят