Правозащитници призоваха България да не предава на Русия опозиционер на Кремъл

Съдът пусна Николай Кобляков на свобода срещу подписка

Николай Кобляков влиза в съда, за да се гледа мярката му за неотклонение. Сн. БГНЕС

Неправителствената организация Асоциация на свободното слово “Анна Политковская” призовава съдът да не предава задържаният с европейска заповед за арест от българските власти руски и френски гражданин Николай Кобляков. От асоциацията настояват съдът да не предава опозиционния на Кремъл деец на "престъпния путински режим" и той да бъде пуснат под домашен арест. Това се казва в декларация на асоциацията, разпространена в петък.

Мярката за неотклонение на Николай Кобляков бе гледана днес от съда. Заседанието бе насрочено за 15 часа, но бе отложено с два часа, за да може задържаният и неговата защита да се запознаят с материалите. Кобляков бе пуснат на свобода срещу подписка, а дошлите да го подкрепят граждани ръкопляскаха, след като съдът се произнесе по мярката.

От асоциацията смятат, “че в случая “Кобляков” към момента има много въпроси, на които прокуратурата и МВР дължат ясни отговори”. По-специално защо Кобляков е бил задържан в България и защо “ако наистина има бюлетина на Интерпол за задържането на Кобляков, то защо европейските и американски власти не са я приложили, за разлика от българските”, питат от Асоциация "Анна Политковская".

В своя публикация от днес руският вестник "Комерсант" разви версията, че всъщност Кобляков е издирван заради обвинение за стопанско престъпление.

Четирийсет и четиригодишният бизнесмен с руско и френско гражданство от ръководството на парижкото правозащитно сдружение "Рюси-Либерте" ("Свободна Русия"), арестуван задочно от московски съд, бе задържан по линия на Интерпол и руската Генерална прокуратура ще поиска да бъде екстрадиран във федерацията, пише изданието.

Според руското федерално следствие през 2004-2005 г. Кобляков съдействал на бившия шеф на руското задгранично външнотърговско дружество, основано още през трийсетте години на миналия век - "Станкоимпорт" - Сагадат Хабиров да присвои задграничните активи на предприятието.

Двамата разработили и осъществили съответния план - сменили директора на дъщерна фирма на дружеството във Франция с човек, когото държали под контрол.

После с пари от тази компания наели френски адвокати, които "създали фиктивно задължение на филиала" за 1,5 милиона евро.

Така холандска компания, действаща в интерес на съучастниците, получила имуществото на дъщерната фирма "Станкофранс", включващо 6 апартамента и 30 хектара площ в престижен парижки район. Недвижимото имущество било продадено за 5.5 милиона евро, твърди обвинението.

Кобляков и защитата му заявяват, че наказателното преследване срещу него е "политически мотивирано", и го свързват с дейността на "Свободна Русия", активно критикувала властите в Русия, посочва всекидневникът.

През 2007 г. новото ръководство на "Станкоимпорт" направи ревизия и сезира органите на реда. Следствието установи, че освен във Франция, по същата схема били заграбени имоти на "Станкоимпорт" в още 19 страни, например в Норвегия, Германия, Финландия, Канада, САЩ, Белгия и Мексико, пише "Комерсант".

През 2012 г. бяха признати за виновни в превишаване на пълномощията първите обвиняеми по делото - Татяна Найдьонова от бившето руско министерство на държавното имущество и шефът на борда на "Станкоимпорт" Владимир Полютов, подписвали документи, свързани с аферата за над 1 милиард евро.

Найдьонова бе осъдена на 3 години затвор и изплащане на 2.5 милиарда рубли обезщетение. След огласяването на обвинителната присъда Полютов се самоуби. Сагадат Хабиров почина междувременно при неясни обстоятелства в Израел. В момента московски магистрати съдят задочно бившия адвокат Станислав Рогожин, участвал според следствието в кражбите, напомня изданието.

Споделяне

Още по темата

Още от България