Правозащитници призоваха президента да не назначава "опасния" Иван Гешев

БГНЕС

Фондация "Българския адвокати за правата на човека" призова президентът да не подписва указа за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор заради поведението му пред Висшия съдебен съвет (ВСС). Правозащитната организация определя като "недостойно" решението на ВСС да го избере за главен прокурор.

"От отговорите получихме доказателства за недопустимо и много опасно предубедено отношение към едни български граждани, неправителствени организации, медии като добри/невинни, а към други като лоши/виновни. С тревога станахме свидетели на погазване на презумпцията за невиновност", се казва в позицията на организацията.

Адвокатите отбелязват "със съжаление", че Иван Гешев не е убеждавал обществото в решимостта си да води борба за законност, а е решил да посочва публично предварително определени "мишени" за институцията, която се кани да оглави.

"С това демонстрира както незачитане на плурализма и равенството пред закона като основи на демократичното общество и правосъдието, така и на правата на гражданите да изразяват свободно мнение, да получават информация от различни източници и да се сдружават в защита на правата и интересите си, както и правото им на защита", се казва в позицията на фондацията.

В обръщението към президента правозащитниците допълват, че Иван Гешев е проявил "пренебрежение и дори злост" към неправителствения сектор. Те напомнят, че подобно отношение "противоречи на заявеното в концепцията на единствения кандидат за главен прокурор намерение за "широк диалог с гражданското общество".

Фондацията казва, че по време на изслушчването кандидатът не е показал компетентност и визия за реализиране на заявената в концепцията му цел българските граждани да са "работодател на магистратите" и да получат като "продукт – справедливост".

"Причината за безпокойството ни е, че отговорите (на Иван Гешев) разкриха тъкмо обратното", се казва в писмото до мотивират се адвокатите.

Иван Гешев бе избран за главен прокурор на 24 октомври с огромно мнозинство във Висшия съдебен съвет. За него гласуваха общо 20 членове на съвета, сред които влизат всичките 11 души, излъчени от парламента, главният прокурор, шефът на Върховния административен съд и цялата квота на прокуратурата във ВСС.

Сега решението е в ръцете на президента Румен Радев, който има право да не подписва указа за назначаването на кандидата. Ако президентът откаже, Висшият съдебен съвет трябва да проведе нов избор. Втори път Румен Радев няма право да отказва подписването на указ.

Споделяне

Още по темата

Още от България