Правозащитници разкритикуваха съдебната реформа на ГЕРБ

Правозащитници разкритикуваха съдебната реформа на ГЕРБ
Проектът за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и новият Закон за комисията ”Кушлев” нарушават Европейската конвенция за защита правата на човека и ако бъдат приети, ще доведат до серия дела пред съда в Страсбург. Това заявиха адвокати, специализирали в областта на човешките права по време на конференция в София, посветена на 50-годишнината от създаването на Европейския съд.

Адвокат Емилия Недева отчете, че в България все още не съществува специална комисия, която да оценява дали действащото законодателства спазва духа на конвенцията.

Според нея новият проект за промени в НПК ще доведе до серия дела в Страсбург основно заради новата фигура на запасния защитник. Тя прогнозира подобно развитие и заради формалната възможност да се издава осъдителна присъда върху наличие на няколко неодостатъчни сами по себе си доказателства.

Ако промените в процесуалния закон бъдат приети, прокурорът ще получи право по собствена преценка да назначава служебен адвокат на подсъдимите в досъдебна фаза. Този защитник ще се явява, когато титулярът отсъства без уважителна причина. Съдиите ще получат същите правомощия, но в съдебна фаза.

”Не може държавата да натрапва защитници на обвиняемите”, заяви адвокат Недева.

По думите ѝ правозащитен проблем представлява и издигането на СРС-тата до напълно годни доказателства в съда. ”Вярно е, че остава правило да не се издава присъда само върху СРС или само върху показанията на анонимен свидетел, но такава ще може да се чете при наличие на СРС и показанията на анонимен свидетел”, коментира тя.

Недева припомни, че дори и в делата срещу мафията в Италия прокуратурата има задължението да представи поне едно проверимо от всички страни в процеса доказателство.

Адвокатът разкритикува и даването на право на полицаите да свидетелстват пред съда. Тя заяви, че това се прави с цел да се пренебрегнат процесуалните нарушения, които се правят в досъдебната фаза.

”Така се толерират пропуските и некомпетентността на някои разследващи органи”, каза Недева. На подобно мнение е и адвокат Михаил Екимджиев от Асоциация за европейска интеграция и права на човека.

”Проектът за НПК е направен на парче. Преди изготвянето му, от Министерството на правосъдието питаха съдиите и прокурорите какво им пречи да си вършат работата. Те отговориха:”Пречи ни законът, пречат ни и адвокатите”, завърши Недева.

По темата за новия Закон за комисията ”Кушлев” адвокат Йонко Грозев от Центъра за либерални стратегии заяви, че е недопустимо да се позволява отнемане на имущество без това да бъде обвързано с доказване на престъпна дейност.

Новият проект на правителството на ГЕРБ постановява, че процедура за отнемане на имущество може да започне срещу всеки гражданин, който не може да докаже как е придобил имуществото си. Това включва и закононарушения, за които по закон се носи и административна отговорност.

Според Грозев в Европа няма законодателство, което да не обвързва по никакъв начин придобитото имущество и доказването на престъпна дейност. Той предлага законът да бъде променен като в съдебното производство срещу определено лице комисията ”Кушлев” да бъде задължена да предоставя доказателства за извършени престъпления.

В сегашния му вид законопроектът предвижда да се отнема имущество и при укриване на данъци. Грозев заяви, че това е въпрос, който засяга Националната агенция по приходите и данъчните закони, а не комисията ”Кушлев”.

”Трябва да се развива капацитета и мотивация на органите да разследват, а не да се създават специални правомощия за тях”, каза още адвокатът.

В рамките на конференцията адвокат Михаил Екимджиев направи преглед на българското законодателство, което влиза в колизия с Европейската конвенция. В тази посока той заяви, че има нужда от промени основно в Закона за СРС, Закона за вероизповеданията, Закона за отговорността на държавата и ГПК. Според него гражданите трябва да получат право на конституционна жалба, за да може Конституционният съд да се активизира по редица казуси, свързани с човешките права.  

Споделяне

Още по темата

Още от България