Празненства в деветте нови членки на Шенгенската зона

Празненства в деветте нови членки на Шенгенската зона

Двудневни празненства бяха обявени в новите девет държави, които се присъединиха към свободното от граници пространство на Шенгенския договор, съобщи в петък ББС. С тях държавите, чиито граждани ще могат да пътуват без паспорти в Европа,станаха 24.

Новите членовете на Шенген са Чехия, Полша, Словакия, Унгария, Литва, Латвия, Естония, Малта и Словения.

По време на речта си в град Зитау, който се намира близо до мястото, където се срещат границите на Германия, Полша и Чехия, германският канцлер Ангела Меркел заяви, че това е един “наистина исторически момент“. Тя бе придружена от полския премиер Доналд Туск, неговия чешки колега Мирек Тополанек и председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

В четвъртък на граничния пункт между Австрия и Словакия бе демонтирана една от бариерите. С това бе маркирано разширяването на европейската зона от Балтийско до Адриатическо море.

Премиерът на Словакия Роберт Фико и австрийският канцлер Алфред Гусенбауер демонстративно преминаха границата пеша. “От полунощ ние ще можем да пътуваме в продължение на 4000 км от Талин в Естония до Лисабон в Португалия без никакъв граничен контрол“, заяви Фико.

Гусенбауер също приветства разширяването на шенгенското пространство и отхвърли опасенията, че падането на границите може да доведе до рязък скок на престъпността в старите държави в ЕС. Европейската комисия съобщи, че около 1 милиард евро са били похарчени за сигурността на новите граници на съюза.

Премахването на контрола от 21 декември засяга само сухопътните и морските граници. Планира се от месец март 2008 година шенгенското пространство да се разпростре и на летищата.

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?