Празненствата на 4 юли протичат при засилени мерки за сигурност

Изтребители ще патрулират небето над Вашингтон, Ню Йорк и други големи американски градове днес по време на празненствата по случай националния празник на САЩ - Деня на независимостта. Мерките за сигурност от федералните и местни власти ще бъдат безпрецедентни по своя характер.

Във Вашингтон според официални служители се очаква стотици хиляди американци да посетят концерт и пиротехническо шоу в Нешънъл Мол /парк с мемориали на американски президенти и значими моменти от историята на САЩ/, който ще бъде ограден и наблюдаван от рекорден брой полицаи и нова система от камери. От столицата федерални служители ще наблюдават масовите събирания по случай празника в цялата страна.

Когато обявяваха мерките, които на моменти ще налагат проверки на багажа и претърсване за оръжие, служителите подчертаха, че не са засечени конкретни планове за терористична атака. Тази седмица те приканиха американските граждани да празнуват и да покажат патриотизма си, като оставят останалото на полицията.

Това е 4 юли и американският народ трябва да празнува, каза вчера говорителят на Белия дом Ари Флайшър. Правоохранителните органи ще имат грижата за безопасността, добави той. Вашингтонската полиция ще наблюдава Нешънъл Мол чрез нова мрежа от камери за сигурност, която бе изградена през последните три седмици, но за нея бе съобщено едва във вторник. Вчера две изтъкнати парламентаристки критикуваха полицията с аргумента, че не са представени подходящи правила за употребата на камерите. "Ако ще бъдеш следен и наблюдаван от своето правителство, заслужаваш поне да знаеш това, каза Елинор Холмс Нортън от Демократическата партия. Нортън и Констанс Морела, която председателства подкомисията за правителствени операции в Долната камара на конгреса, направиха общо изявление и нарекоха камерите неприемливи. Нортън каза, че служители на полиция са ѝ докладвали в петък, но не са я уведомили за камерите.

През март имахме заседание, посветено изцяло на наблюдението на гражданите. Полицията бе задължена да спомене за наблюдението на 4 юли, каза Нортън. На запитването на Нортън вчера полицията е отговорила с изявление от една страница. В него се посочва, че наблюдението ще се осъществява само в зоните, където няма основания да се смята, че ще се нарушат конституционно гарантираните права на личен живот. Полицията е обещала да запази записите не повече от 30 дни, освен ако не са необходими за доказателства пред съд, и да изключи камерите след празника.

Строгите мерки за сигурност във Вашингтон и в цялата страна донякъде произтичат от приказките в разузнаването, че днес е възможно да се извърши терористичен акт. Властите обаче подчертаха, че конкретни планове за подобно нападение не са разкрити. Федералното бюро за разследване /ФБР/ е изготвило планове за действие в извънредни ситуации в цялата страна и е предупредило местните правозащитни органи да бъдат в състояние на повишена готовност. Тъй като няма конкретна заплаха САЩ ще останат в повишена, още наречена жълта заплаха, каза говорителят на Службата за вътрешна сигурност Гордън Джондроу.

Същото ниво на тревога е в сила, откакто администрацията на Буш въведе тази система за отчитане на степента на терористична заплаха през тази година. Джондроу сравни честванията на Деня на независимостта с тези на Суперкупата и Олимпийските игри в Солт Лейк Сити. И двете прояви бяха внимателно следени от полицейските власти. Само за два дни ще се проведат над 2000 тържествени прояви, които се явяват естествена мишена за нападение, каза говорителят и обясни, че това налага използването на повече служители на правоохранителните органи.

Службата за вътрешна сигурност, създадена след атентатите от 11 септември, ще има на разположение допълнителен брой служители в координационния си център за извънредни ситуации. Този център ще следи над 2000-те празнични събирания в страната.

Министерството на отбраната вчера съобщи, че изтребители ще патрулират небето над Вашингтон и Ню Йорк. Денонощни патрули кръстосваха небето след 11 септември, но от пролетта полетите бяха разредени. Изтребители ще летят и над други американски градове днес, но служители отказаха да ги изброят. Във Вашингтон посетителите на Нешънъл Мол ще влизат през 24 контролни пункта, където служители ще проверяват личните им багажи, като част от посетителите ще бъдат проверени за метални предмети. Около 2000 полицаи от различни служби ще патрулират на територията на Нешънъл Мол, полицията в метрото ще бъде в цивилни дрехи, а станцията на метрото Смитсониън ще бъде затворена за деня, тъй като попада в периметъра на сигурност. След края на фойерверките и зарята част от оградите на Нешънъл Мол ще бъдат свалени, за да се улесни излизането на тълпата. На река Потомак бреговата и пристанищната полиция ще установят днес зона за сигурност. Полицията във Вашингтон ще използва камери, за да наблюдава зоните с натоварен трафик и ще има достъп до видео системите на други агенции.

Американски експерти по разузнаването в частни разговори отбелязаха, че опасността от атака на Ал Каида е малка. Никое от нападенията на групировката в миналото - от опита за атентат в Световния търговски център през 1993 г. до терористичния акт от 11 септември, не е извършено на американски празник или годишнина. В миналото те не са действали по модела да нанесат удар в конкретен ден, важен за западната култура, каза служител на администрацията на Буш. Освен това те обикновено не се целят в трудни мишени,а ние правим всичко възможно, за да превърнем Америка в трудна мишена на 4 юли, добави той.

По БТА

Споделяне

Още от Свят