Празни столове за жертвите на малайзийския самолет пред руското посолство в Хага

Празни столове за жертвите на малайзийския самолет пред руското посолство в Хага

Редици от бели столове бяха подредени пред руското посолство в Хага като мълчалив протест на семействата на загиналите в сваления над Източна Украйна през 2014 година малайзийски пътнически самолет, изпълняващ полет MH17 от Амстердам до Куала Лумпур, предадоха световните агенции.

Общо 298 стола, подредени като редовете в самолетите, представляват загиналите пътници, след като ракета "Бук", изстреляна от сепаратистки бунтовници, подкрепяни от Русия, свали самолета на 17 юли 2014 година и всички загинаха.

Трима руснаци и един украински бунтовнически командир ще бъдат съдени в тяхно отсъствие утре по подозрения, че са участвали в свалянето на самолета. Русия не поема отговорност за случилото се със самолета, отбелязва ДПА.

Процесът започва след пет години разследване на съвместен следователски екип, ръководен от Нидерландия и включващ представители на Австралия, Белгия, Украйна и Малайзия.
Според Москва разследващите имат предубеждения срещу Русия. Говорител на руския президент Владимир Путин каза миналата седмица, че Москва ще изчака резултатите от процеса, но се съмнява в обективността на разследването.

Близките на загиналите обвиняват руските власти, че се опитват да скрият какво точно се е случило.

Един от присъстващите на мълчаливия протест, който е изгубил в инцидента брат си, снаха си и племенника си, каза, че семействата не обвиняват Русия, а протестират срещу нежеланието ѝ да сътрудничи на разследването, отбелязва Асошиейтед прес.

Присъстващите на протеста днес запазиха две минути мълчание. На някои от столовете бяха поставени бели рози и плакати с надписи. На един от тях бе написано: "Истината, цялата истина, нищо друго освен истината", допълва Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?