Празнична литургия за 90-годишнината от освещаването на "Св. Александър Невски"

Празнична литургия за 90-годишнината от освещаването на "Св. Александър Невски"

Честити сме, че именно в годината, в която отбелязваме 90-годишнината от освещаването на храма "Св. Александър Невски", след близо 100 години дебати относно собствеността на църквата, въпросът намери своето логично разрешение и Българската православна църква стана законен собственик на патриаршеската катедрала. Това каза в неделя в словото си патриарх Неофит на празничната литургия за 90 години от освещаването на трите престола в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Негово светейшество определи получаването на акта за собственост на храма като "жест на добра воля от страна на българската държава, в лицето на президента и назначеното от него служебно правителство на проф. Георги Близнашки, който засвидетелства пред българския народ и света добрите отношения между българската държава и БПЦ, и едно мъдро държавническо отношение към духовните устои на нашата нация".

Той поясни, че сегашната патриаршеска катедрала е била замислена като храм-паметник, "в който да се възнасят молитви към Всевишния за благоденствието на Царя-Освободител и неговия народ, и за упокоение на душите на падналите за освобождението на България герои", но патриархът отбеляза, че строежът на храма се е превърнал в общонародна кауза и дело.

Храмът се строи и благоукрасява почти половин век – от решението на Учредителното събрание в Търново за построяването му, до освещаването му през септември 1924 г.

Патриархът отбеляза, че бурите на политическите събития не са прекършили у нашите предци решението да се издигне този величествен паметник на българската благодарност.

Патриарх Неофит отправи и молитва: "Бог да благослови всички ни, та в единомислие, разбирателство и взаимна любов да се трудим за благото на нашето Отечество и българския народ."

На двучасовата тържествена служба присъстваха председателят на парламента Цецка Цачева, вицепремиерът Ивайло Калфин, кметът на София Йорданка Фандъкова, Георги Първанов /президент на България в периода 2002-2012 г./, бившите служебни премиери Георги Близнашки и Ренета Инджова, съобщава БТА.

Споделяне

Още от България