Празник на четенето в Западния парк на София

Празник на четенето в Западния парк на София

От днес до края на юни в Западен парк ще се проведе кампания за стимулиране на четенето по проекта А5. Той включва пет основни събития - "Послушай", "Докосни", "Говори ми", "Виж" и "Мирис", съобщиха организаторите на проявата сдружение "АС - Лаборатория за културни инициативи".

Името на проекта е провокирано от най-популярния формат за издаване на книги – А5. Свързва се и с петте основни човешки сетива и петте начина за възприемане на книгата. Буквата “А” от своя страна е първата буква от азбуката, начало на едно пълно, сетивно осъзнаване на текста, посочиха от сдружение "АС - Лаборатория за културни инициативи".

Проектът за насърчаване на четенето – А5, ще се проведе в четири поредни уикенда през юни като част от допълнителната програма на фестивала за изкуство в публично пространство "Западен парк".

Послушай на 8 и 9 юни

Тази събота и неделя от 11 до 19 часа е посветена на "Послушай".

Специална инсталация с музикални плейъри и удобни места за сядане кани посетителите на парка да си намерят местенце и да послушат кратки откъси от "Тетрадка за приказки", "Момичето на хладилника", "На Изтока и Запада", "Преводачът на болести", "Училище за вълшебства", "Шегата" прочетени от млади български артисти.

Между цветни възглавници, слънце и книги ще се върнем към забравените от детството приказки по телефона, към плочите, касетите и вълшебството на слушането на текст.

Докосни на 15 и 16 юни

Цикълът "Докосни" е на 15 и 16 юни от 11 до 13 часа. Втората седмица от инициативата ще ни пренесе в приказния свят на форми и материи. Събитието “Докосни” ще предизвика онези, свикнали да се осланят на видяното, да изследват света по един нов начин.

Лектори от читалище за слепи "Луи Брайл 1928" и училището за деца с нарушено зрение "Луи Брайл" ще разкажат и покажат в два поредни дни как се чете на брайловата азбука и какво е да възприемаш текст през допир.

Всички посетители ще могат да “почетат” заедно в специално изградена кабина, където всеки ще може да се довери на пръстите си и да опознае текст по различен начин.

Участието в уъркшопите е напълно безплатно, но с предварително записване на е-mail: [email protected], поради спецификата на необходимите материали за всеки участник. Крайният срок за записване е 14 юни.

Говори ми на 22 и 23 юни

Цикълът "Говори ми" ще бъде на 22 и 23 юни от 11 до 19 часа. Тогава всеки посетител на Западен парк ще може сам да направи незабравим подарък за любим човек.

В рамките на двата поредни дни в специално изградена за целта кабина желаещите ще могат да запишат откъс от любима книга, стихотворение, поема, разказ или дори някоя лична творба и да получат записа на диск или да му бъде изпратен в mp3 формат.

Виж на 29 и 30 юни

Финалът на книжния юни е на 29 и 30. Тогава посетителите на Западен парк ще бъдат провокирани да преосмислят визуалното възприемане на текста и да открият неговата красота.

Инсталацията “Виж” ще превърне парка в малка версия на чудния свят от книгата “Алиса в страната на чудесата”, където огромни цветя ще разцъфват пред всички посетители, а птичи ята ще излитат от огромните книжни страници, докато гледат вятъра облегнати на думите.

През целия юни А5 приканва книжните ентусиасти да посетитят и онези “домове на книгата”, където мирише на хартия и мастило, на книги и истории за книги. Специално изработената карта на А5 ще ви поведе на експедиция в търсене на библиотеки и читалища.

А за онези, които посетят всички събития от програмата и съберат специалните печати, организаторите са предвидили и интересни изненади.

Проектът А5 е организиран от сдружение "АС - Лаборатория за културни инициативи" и е част от програмата на фестивала за изкуство в публично пространство "Западен парк", организиран от фондация "Кредо Бонум" в партньорство със Столична община. Партньори на А5 са издателствата "Сиела", "Колибри", "Жанет45", "ЕМАС", "Милениум", "Лабиринт", "Изток-Запад", "Дамян Яков", "Интенс" и издателство "Точица".

Финансирането е по оперативна програма "Регионално развитие".

Споделяне

Още от Общество

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?