Празникът на военните парашутисти бе отбелязан с тържествена церемония

Празникът на военните парашутисти бе отбелязан с тържествена церемония

Днес и утре с тържествени церемонии в София и в Пловдив се отбелязва Денят на военния парашутист. Тази сутрин в Алеята на парашутиста в Централните софийски гробища с военен ритуал беше почетена паметта на загиналите военни парашутисти.

Президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев прие почетния караул и заедно с министъра на отбраната Красимир Каракачачов отдаде почит пред паметната  плоча на загиналите военни парашутисти  в столицата, предаде БНР.

В приветствието си командирът на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев припомни подвига на парашутната дружина от Първа българска армия:

"Отдаваме заслужена почит и се прекланяме пред саможертвата на онези, които, когато загиваха по полетата на днешна Северна Македония и Унгария, не знаеха, че днес ще ги наричаме герои".

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов подчерта ролята на Специалните сили:

"В последните години виждате, че се полагат усилия за модернизирането и окомплектоването на Специалните сили, беше направено командване, има един проект за бронирани машини за Специалните сили, който е одобрен и ще започне да се изпълнява.

Нивото на окомплектоване на специалните сили е може би най-високо. Факт е, че когато се обяви конкурс за военнослужещи, за едно място в Специалните сили се явяват най много хора".

Ген. Матеев допълни, че конкурсът за новите машини е на финалната права и се очаква договорът да се сключи до края на годината на стойност около 50 милиона лева.

На 18 октомври се навършват 76 години от бойното кръщение на българските военни парашутисти.

Парашутната дружина към Военно-въздушните войски е формирана през 1943 година с указ на цар Борис трети.

На 18 октомври 1944 г. парашутната дружина от състава на Първа българска армия участва за първи път в реални бойни действия при битката при Стражин на територията на днешна Северна Македония.

Дружината атакува успешно смятания за непревземаем връх Стражин и с цената на много жертви открива пътят за настъпление на Българската армия.

Споделяне

Още от България