Пребитият в София нотариус отказва съдействие на полицията

МВР шефът с препоръка срещу агресията – повече "Енимъл планет" и по-малко екшъни

Главсекът Младен Маринов, зам.-министър Красимир Ципов, министър Валентин Радев и другият му заместник Стефан Балабанов. Сн.: БГНЕС

Пребитият преди дни столичен нотариус Веселина Механджийска засега отказва да съдейства на полицията и да ѝ предостави достъп до изповяданите от нея сделки.

Това стана ясно по време на месечната пресконференция на ръководството на МВР в петък, на която присъстваха вътрешният министър Валентин Радев, заместниците му Красимир Ципов, Стефан Балабанов и Милко Бернер, както и главният секретар Младен Маринов.

Двамата нападатели с качулки, които брутално пребиха Механджийска и дъщеря ѝ в понеделник на бул. "Драган Цанков" до Борисовата градина, все още не са задържани. Основната версия е, че атаката е предварително подготвена и е насочена лично срещу нотариуса.

"За съжаление и в днешния ден разговаряха колегите с нея, но за да изчистим версията, свързана с нейната дейност, трябва с изрично нейно съгласие да проверим дейността ѝ, свързана с изповядвани сделки, сключени договори и това става само с нейно съгласие. Към момента нямаме съдействие от нейна страна", обясни Маринов в петък.

По отношение на нападението срещу журналиста от БНТ Иво Никодимов, извършено в Борисовата градина ден след побоя над двете жени, главният секретар на МВР коментира, че подчинените му са прегледали заедно с пострадалия сериозен обем от снимки на хора от столичния криминален контингент, но засега няма разпознат. Никодимов бе заявил след инцидента, че е видял лицето на един от тримата му нападатели и би могъл да го познае.

"Има известни противоречия в показанията, които той (Никодимов – бел.ред.) дава по отношение на случая, но това може да се обясни със състоянието, в което е бил след нанесения побой", добави лаконично Маринов.

От думите му стана ясно, че няма особен напредък и в разследването за смъртта на 43-годишния бизнесмен, който в сряда сутринта бе намерен прострелян в пловдивския парк "Лаута". За разлика от първите часове, полицията вече работи и по версия за самоубийство, въпреки че мъжът бе прострелян в гърдите и не е известно около трупа му да е намерено оръжие.

"В момента текат процесуално-следствени действия и имаме основания да работим и по тази версия, тъй като до момента нямаме реални факти, които да са неоспорими, които да я изключат", заяви витиевато главсекът на МВР, попитан дали по случая има намерено оръжие.

Междувременно вътрешният министър Валентин Радев използва пресконференцията, за да разсее внушенията покрай зачестилите случаи на агресия, че "мутренските времена от 90-те" се връщат. Той показа диаграма, сравняваща убийствата през последното десетилетие на миналия века с броя им през тази година. Според нея в пика им през 90-те са регистрирани 491 покушения, а през т.г. – 79.

"Четири пъти някъде е намаляло, как на някой му се привидя, че се случва такова нещо. Да, има такова усещане у гражданите и ние се опитваме да му противопоставяме факти и, разбира се, действия най-вече", коментира МВР шефът, добавяйки, че разкриваемостта на хулиганските прояви през юли (общо 453 случая – бел.ред.) се е увеличила с 1.5%.

По повод агресията в обществото, той представи и статистика за смъртността на служителите на МВР от 2002 г. насам – 25 полицаи, петима пожарникари и трима служители на други длъжности. За сравнение Радев посочи, че в този период военните ни, загинали в контингент зад граница са 13. И добави, че ще използва тези цифри като аргумент пред правителството, когато се обсъжда възможността за увеличение на заплатите в МВР.

Попитан как си обяснява въпросните данни, вътрешният министър коментира: "С това, което се случва в държавата ни – агресивността, която я има срещу нас, срещу гражданите, защото полицията, всъщност, ни пази от тези, които се опитват да наранят всеки един от нас. И в тая битка падат те, а как точно и защо се случва, е дълга тема. Можем да започнем, ако искате, от семейството, от училището, от това какво вие медиите транслирате по телевизията. Не ви обвинявам, само си давам сметка и за това, аз съм говорил с моите деца по тея въпроси. Не виждам канал на телевизията да включа и да не виждам постоянно филми с убийства, с насилие. Не казвам, че там трябва да има само, както аз гледам примерно най-често "Енимал планет", но трябва да има и такива неща – добри примери. Много ми се иска на мене да има такива филми, бил съм в Канада – имаше хубави романси, там нещо свързано с живота на хората, нещо, което е полезно, но да спрат с тея пистолети и с тея убийства. Това по някакъв начин се предава на обществото. Когато е в процес на преход, каквото е нашето общество, със сигурност това влияе."

Валентин Радев коментира и синдикалните протести на подчинените си, напомняйки, че от 1 август започва изплащането на над 17 млн. лева като компенсации за всички полицаи, които не са получили полагащите им се летни униформи от 2011 до 2015 г. Парите бяха отпуснати с решение на Министерския съвет тази седмица.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?