Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Преброяването догодина вече е компрометирано

159 коментара
Преброяването догодина вече е компрометирано
Като част от подготовката за националното преброяване, което ще се състои догодина, от 1 до 14 септември в няколко селища на страната беше проведено пробно преброяване. Първата седмица по интернет (това се прави за пръв път у нас), а втората - по класическия начин – от анкетьори.

На 2 септември представители на ръководството на политическата партия ВМРО посещават председателя на Националния статистически институт (НСИ) доц. Мариана Коцева и изразяват категоричното си неодобрение от това, че в падащото меню на анкетната карта по интернет като възможни отговори на въпроса за принадлежност към етническа група са включени: "българо-мохамедани", "македонци", "гагаузи", "американци", "африканци".

ВМРО настояват позициите "българо-мохамедани", "македонци" и "гагаузи" незабавно да бъдат отстранени от менюто. Предлагат да останат само четири графи: "българи”, "турци”, "цигани” и "други”.

На 6 септември бе разпространено изявление на ВМРО, в което "тези, които са създали възможност български граждани да бъдат вписани като българомохамедани или македонци”, се приравняват към "чудовището” Сталин, Георги Димитров, другите слуги на Коминтерна и вълците на УДБА. Иска се от премиера Бойко Борисов да бъдат наказани виновните – председателят на НСИ доц. Мариана Коцева и зам.-председателите Мустафа Хасан, Гергана Михайлова и Галина Гойчева-Лукарска. Предупреждава се, че ако не последват бързи действия, от ВМРО ще бойкотират преброяването.

На 7 септември на пресконференция от ВМРО повтарят искането си за наказания. Темата е разширена, като Министерството на културата е обвинено, че е финансирало традиционния етнически фестивал във Варна, на който е присъствал етнос "помаци”. Изразява се недоумение, че в година на криза е финансирана проява, с която се подкрепя "етническото многообразие” и се пита защо от министерството не подкрепят етническото еднообразие, а насаждат разединение, като "напомнят”, че повторение на подобни грешки от миналото се правят или от глупаци или от национални предатели.

На 8 септември доц. Мариана Коцева подава оставка.

На 9 септември премиерът Бойко Борисов отказва да приеме нейната оставка и разпорежда да се направи проверка за причините за създалото се напрежение по време на пробното преброяване, която да обхване всички ангажирани с процеса на преброяването, включително и заместник-председателите на НСИ.

На 14 септември Министерският съвет приема подадените на 10 септември оставки на Мустафа Хасан и Галина Гойчева-Лукарска. В същия ден от ВМРО отправят искане отстранените от НСИ да отидат на съд, като обявяват, че в следващите дни ще внесат в прокуратурата и ДАНС сигнал по отношение на безпрецедентно честата употреба на термина "българо-мохамедански етнос” от български държавни институции.

Цитира се и Главната инспекция по труда, която провежда национално изследване на условията на труд, в което също фигурира "българо-мохамеданска” етническа принадлежност.

На 16 септември доц. Коцева уволнява директора на Дирекция "Демографска и социална статистика” Иван Балев, и.д. началника на отдел "Демографска статистика” Стефка Блажева и експерта Мая Фотева и наказва дисциплинарно още двама служители.

Тези събития, които бяха тиражирани широко в медиите, ме карат да кажа няколко важни за мене неща:

Познавам уволнените като много добри професионалисти и много добри граждани. Работил съм в тясно сътрудничество с Иван Балев и Мая Фотева при изготвянето на сборника "Демографско развитие на Република България” и по проекта на БАН за "Национална стратегия за демографско развитие на Република България (2006 – 2020) г.”

Българската демографска статистика понесе голяма загуба с тяхното уволнение в труден момент, когато предстои поредното национално преброяване.

Осъществено е грубо политическо вмешателство в работата на специалистите, което противоречи на основни демократични принципи, както и на международно утвърдени стандарти във връзка с преброяванията на населението и жилищния фонд.

Недопустимо е политици да се вживяват в ролята на експерти и да влияят върху работата по експертни въпроси със силата на политическия натиск и репресия. Това насажда страх у хората на науката и ги поставя в положението да се подчиняват на политически, а не на научни съображения, което е типично за тоталитарните режими.

Разбира се, че въпросите на етническата демография са дискусионни и имат нееднозначни отговори, но мястото на тяхното обсъждане е в заседателните и семинарни зали. Пътят трябва да бъде от научното и експертно изследване към правене на политика, а не от политическата поръчка към псевдонаучно нагаждане на фактите. Ако искаме да не бъдем тоталитарна държава.

Сега в средите на българските статистици е насаден страх от репресии. Може ли да се разчита, че в такава обстановка дейността на НСИ ще се подчинява на научните изисквания, а не на "политически” съображения? Не смята ли българското правителство, че преброяването догодина вече е компрометирано?

Правото на етническо самоопределение е основно човешко право и на него не трябва да се посяга. Не е свободна и демократична тази държава, в която има хора, които не могат да кажат спокойно за какви се смятат, без да се страхуват, че с това могат да си навредят. Противоречи на демократичните норми, когато самоопределението на хората е потиснато и премълчано. И е спекулация или неразбиране, че знанието за действителното самоопределение на населението означава конструиране на нови етноси – то е преди всичко знание за реалната етническа ситуация в страната, с което политиците трябва да се съобразяват.

От ВМРО често може да се чуе, че добре познават нагласите в Родопите. Тогава те би трябвало да знаят, че тези наши съграждани, които са мюсюлмани и които говорят български език, се самоопределиха етнически в предишните две преброявания по три различни начина (приблизително по равно – по около 60-70 хиляди души) – едни казаха, че се смятат за българи, други за турци, а останалите – за помаци или българо-мохамедани, което беше записвано в графата "други”.

При официалните публикации в резултат на външен политически натиск и двата пъти последната група беше включена в групата на българите и по този начин скрита, като правото на самоопределение беше пренебрегнато, а истината изопачена.

В същото време много (не казвам всички) от живеещите в Западните Родопи мюсюлмани не желаят да бъдат записани като българи – причините за това са различни, но не най-маловажната сред тях е в нас - етническите българи, които през последното столетие многократно сме ги потискали. Дори и сега – дават ли си сметка българските политици как се отразяват върху тяхната душевност разразилия се от ВМРО скандал, както и последвалите действия на правителството?

И ето какво се случва: Ако се запишат в графата "други” като помаци, за каквито в действителност се смятат, те ще бъдат преброени като българи в официалните публикации – точно това, което не искат. Затова при последните две преброявания те се записаха като "турци", въпреки че не се смятат за такива. Те ще се запишат по този начин и на това преброяване, ако не бъдат упоменати изрично в анкетната карта, в която, както вече беше официално заявено, ще има само графите: "българи”, "турци”, "роми” и "други”.

Това е фактическото положение.

Ето как правото на етническо самоопределение на една голяма група хора се потъпква, а реалната картина се изкривява.

Във връзка с правото на самоопределение е важно да се спомене още едно обстоятелство. Преди последното преброяване организациите на редица етнически малцинства (повечето от тях членове на Националния съвет по етнически и демографски проблеми към МС), както и организациите на самоопределящите се като "македонци", възразиха остро срещу това, че не са записани на отделни редове в анкетната карта, а им е оставена само възможността да се запишат в графата "други”. Тогава те изразиха своята категорична убеденост, че с това са подценени, че това ще доведе до непълното им преброяване, че това е дискриминационно.

В Националния съвет наред с малцинствените организации и редица органи на изпълнителната власт са представени НСИ и БАН. Оказва се, че въпросът за преброяването, който е толкова чувствителен за добрите междуетнически отношения, не е обсъждан обстойно в Съвета, а е минат между другото и то в отсъствието на председателя Цветан Цветанов.

Ето това е отсъствие на държавност - на демократичен диалог между държавата и нейните граждани, което в случая създава условия за политически спекулации, водещи до етнически напрежения.

Накрая бих искал да задам на дейците от ВМРО немаловажния въпрос за това каква е принципната разлика между тяхното искане да се подкрепя етническото еднообразие и провежданата навремето от Тодор Живков политика на "преодоляване на етническите различия”.

А в същото време в съседна Република Македония в анкетните карти на предстоящото там преброяване вече ще има графа "българи”. Така в скоро време може да се окажем в областта на етническата политика на последно място на Балканите.

* Михаил Иванов е бивш секретар на Националния съвет по етническите и демографските въпроси при Министерския съвет. Бил е съветник на президента Желю Желев (1990-1997 г.). Основател е на Комитета за национално помирение (1990) и на Международния център по проблемите на малцинствата и културните взаимодействия. 

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

159 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Балканец
  #162

  Какво казва графата `турчин`,`циганин`... Това означава,че не са БЪЛГАРИ.Те самите се определят като други.Какво трябва да последва от това?Щом не е Българин,какво търси в Българския Парламент?И не само там.Какво казва (и какво трябва да казва)Българското законодателство? За сравнение-Франция иска да отнеме френско гражданство на футболист.Прецедентът в Европа ясно говори-`Гражданин на...` и Французин,Българин ... са различни неща.Нещо в което никога не съм се съмнявал!Ако Българската държявност си е на мястото,трябва да деиства принципно.Каквото и да ни струва това.Такава цена при всички случай ще е по-ниска от очакващото ни ,ако приравняването на чуждите и Българите продължава.

 2. българин
  #161

  Какво неясно има при възможност за попълване на една от графите.Защо авторът е притеснен от липсата на "българомохамедани"?Всеки гражданин на BG може да определи себе си. Не виждам нищо политическо.

 3. Иван
  #160

  След като не може да се прави разлика между гражданите по етнически или верски признак, защо въобще се събира тази информация. Самото самоопределяне си е вид дискриминация. Защото с това самоопределяне , човекът А се ОБЯВЯВА за РАЗЛИЧЕН от човека Б.Нека отбележа и нещо друго. Турците като етнос са дошли на нашата територия като окупатори. А към наследниците на окупаторите (дори "заличители")на българския народ не мога да се отнасям, като към другите етноси, дошли тук мирно. вижте какво прави естония

 4. Митко
  #159

  Това е по адрес на автора.Какво общо има религията с националността. Нормално и допустимо е нашите граждани да се самоопределят като българомохамедани, гагаузи и т.н.Означава ли това, че те на са българи?Или да въведем и понятия българокатолик, българоевангелист и т.н. Да въведем още националности добруджанец, тракиец, шоп???Какво - ако 200 хил българи напишат, че не са българи, а българомохамедани, Вие господин Авторе, смятате, че веднага трябва да се въведе и такава етническа група?От такива "герои" сме на този хал...

 5. Ганий
  #158

  Костов...

 6. бос
  #157

  опасни за националната сигурност. Няма народ помаци, има българи изповядващи мюсюлманство които се наричат БЪЛГАРОМОХАМЕДАНИ. Те какви да се пишат? повечето ще предпочетат да се напишат турци заради вярата, защото се страхуват че ако се напишат българи някой както преди 25 год--т. е. такива като КАРАКАЧАНОВ агенти на ДС, ще посегнат рано или късно на релегията им. Аз ако съм на тяхно място се пиша турчин и край. Има още гагаузи, гърци, власи, цинцари,

 7. Знаещ
  #156

  разпространяваше мита, че нямало ислямски фундаментализъм, а имало ХРИСТЯНСКИ фундаментализъм! И той не се знае откъде е и какъв е по народност

 8. И.Иванов, Швеция
  #155

  Както винаги г-н Михаил Иванов има гражданския кураж без колебание да защити основно демократично човешко право - правото на хората на самоопределение, правото да се чувстват такива, каквито са и да се изявяват такива, каквито са !Едва ли има просветен човек в България и извън нея, който да има илюзии какво представлява днешното ВМРО и "комитите" й - една гротескна сбирщина на най-реакционното, най-тъпото, най-непросветеното и изостаналото от комунистическо време, "възродителите" и "екскурзоводите"

 9. Незир Пачеджи
  #153

  Браво!Най-накрая едно истинско мнение и обективна позиция.Поздравления!

 10. ганъо
  #152

  Крайно време е тази организация да бъде забранена заедно с лидерите и по места,които всяват омраза между хората.Боже опази ни от ВМРО.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.