Преброяването на населението и жилищата ще е от 1 до 28 февруари 2011 г.

Преброяването на населението и жилищата ще е от 1 до 28 февруари 2011 г.
Предстоящото преброяване на населението и на жилищния фонд в България ще се проведе месец по-рано от предвиденото, реши парламентът в четвъртък. То ще започне на 1 февруари и ще приключи на 28 февруари 2011 година.

Последното преброяване е извършено през 2000 г.

През 2009 г. бе приет Закон за преброяване на населението и жилищния фонд в Република България, който предвиждаше то да се проведе през 2011 г. в периода 10-24 март. Сега управляващите гласуваха поправки в закона, които предвиждат преброяването да може се извършва по Интернет чрез попълване на електронен формуляр от 0.00 часа на 1 февруари и до 24 часа на 9 февруари 2011 година.

От 8.00 часа на 10 февруари до 20.00 часа на 28 февруари преброяването ще се извършва чрез посещение на домакинствата, сградите и жилищата.

Промените предвиждат още да се увеличи двойно - от 60 на 120 лева, глобата за лице, което не предостави данни или даде невярна информация на преброителите.

"Промяната в сроковете се прави с оглед на необходимостта от пълна, точна и адекватна статистическа информация за състоянието на населението, икономиката и обществото за предстоящото разработване на стратегически документи за развитие на страната - Националната програма за развитие България 2020 г.“, пише в мотивите на вносителите.

Анна Янева от БСП определи мотивите за изтегляне на сроковете като несериозни и изрази съмнение в тях. "Какво пречи, "без да дърпаме 40 дни предварително", информацията да се ползва за подготвянето на програма "2020", попита тя. Янева постави въпроса и защо този законопроект не е разглеждан в Министерски съвет.

Колегата ѝ Александър Радославов попита колко хора ще участват по места в броенето, за да бъдат обхванати селата и вилните зони. Той изрази опасение и че не навсякъде хората имат достъп до Интернет. Според него срокът на преброяването не е достатъчен.

Председателят на Националния статистически институт Мариана Коцева обясни, че работата на терен при преброяване винаги е продължавала две седмици. Според броя на населението по преброителни участъци преброителите са 40 хиляди души, посочи тя.

До 10 декември се набират желаещи от страната да изпълняват тези функции, след това кандидатите ще бъдат избрани от общинските преброителни комисии и до 15 януари ще се сключи договор с тях. Така че от 1 февруари имаме готовност да започне броенето, каза Коцева.

Споделяне

Още от България