Преброяването на населението стартира онлайн в полунощ. Попълването на данните отнема 20 минути (видео)

Преброяването на населението стартира онлайн в полунощ. Попълването на данните отнема 20 минути (видео)

18-ото преброяване на населението и жилищния фонд в България стартира онлайн в полунощ на 7 септември 2021 година. Тогава ще бъде отворена Информационна система "Преброяване" и всеки, който живее постоянно в България, ще може да се преброи онлайн, съобщиха от Националния статистически институт (НСИ). Онлайн преброяването ще продължи до 17 септември.

Ако гражданите не се възползват от онлайн услугата, преброяването с преброители от врата на врата ще е тръгне от 8.00 часа на 18 септември до 20 часа на 3 октомври. При отказ за участие в преброяването глобата е 160 лева.

НСИ: Препоръчваме онлайн формата в четвъртата вълна

С една регистрация в системата ще може да се проброи едно жилище и всички живеещи в него.

Експертите на НСИ препоръчват онлайн преброяване, защото освен че става бързо е и безопасно в разгара на четвъртата Covid вълна.

След попълването на онлайн формуляра срещата с преброител ще бъде само при предаването на уникалния 15-цифрен код, който генерира системата при успешно преброяване. От НСИ посочват, че съобщаването на този номер ще е възможно и по телефона, уточни БНТ.

За да има гаранции, че някой няма да се преброи от името на друго лице, задължително се изисква регистрация с валидна електронна поща, ЕГН и номер на български документ за самоличност. Данните от регистрацията се използват само за идентифициране на лицето и не се съхраняват от НСИ.

Следва потвърждение на регистрацията - получава се имейл с линк, на който трябва да се кликне до 2 часа. След потвърждението ще се отвори екран за попълване на електронната преброителна карта. Там трябва да се влезе с имейла и паролата от регистрацията ни.

Картата за преброяване се попълва онлайн за около 20 минути

Преброителната карта съдържа въпроси за жилището, домакинството и хората, с които живеем в едно домакинство.

Попълването на преброителната карта отнема средно 20 минути. То може да се прекъсне и да продължи по-късно, но трябва да е потвърдена всяка страница с бутона "Напред".

Ако незавършена страница бъде оставена повече от 30 минути, без да се въвеждат данни, връзката прекъсва и трябва отново да се влезе в профила с имейл и профил.

Потребителите могат да се връщат в предишни страници на преброителната карта и да редактираме информацията, но само до окончателното ѝ приключване. След това до 17 септември ще може само да виждаме данните си, но не и да ги редактираме.

След успешното преброяване се получава имейл с уникален 15-цифрен код, който трябва да се запази от гражданите и да се предаде на преброителя, когато позвъни на вратата ни.

Потребителите на услугата трябва задължително да попълнят адреса, на който живеят в действителност, а не постоянния по лична карта, когато двата адреса се различават, уточняват от НСИ, цитирани от БГНЕС.

Достъпът до електронната карта ще бъде ограничен онлайн само за България, тъй като българите, живеещи постоянно в чужбина, ще бъдат преброени в страната, в която живеят.

През 2021 г. преброяване се прави във всички държави – членки на Европейския съюз.

Данните от преброяването се използват в процеса на вземане на решения и при разпределяне на финансиране в различни области като образование, здравеопазване, социална защита и други.

Те са в основата на разработването на национални и регионални политики, което превръща преброяването в общонационална задача.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?