Пред 4 столични болници вече има триажни пунктове, извиха се опашки (галерия)

Здравният министър: Не ходете по опашки пред болници, ако нямате симптоми

От петък пред четири столични болници функционират мобилни пунктове за прегледи и тестване на хора със симптоми на коронавирус. Разкриването на такива триажни пунктове с "фургон и професор пред всяка болница" бе разпоредено от премиера Бойко Борисов в началото на седмицата, а здравният министър Костадин Ангелов каза, че ще бъдат поставени пред държавните болници в областните градове.

Александровска болница, сн. БГНЕС

Срокът за това бе до петък, но част от болниците все още са в процес на разкриването им. В София такива места са обособени пред "Пирогов", "Александровска", бившата окръжна болница "Света Анна" и кардиологичната "Света Екатерина".Ангелов увери, че предстои поставянето на фургони или обособяването на такива центрове и в другите лечебни заведения.

Александровска болница

"Такива фургони ще бъдат поставени пред големите лечебни заведения, които са собственост на държавата - това са университетските болници, и тези, които са с над 50% държавно участие, на които министерството е принципал, това са областните болници", обясни Ангелов.

В тези пунктове всички граждани с грипоподобни симптоми могат да бъдат прегледани и тествани с бързи антигенни тестове и съответно насочени за прием в болница или домашно лечение. Тестовете в новите триажни пунктове ще бъдат безплатни за гражданите, увери здравният министър проф. Костадин Ангелов. Засега тестовете са за сметка на болниците, а през другата седмица приключва и процедурата на МЗ за подсигуряване на такива тестове.

Болница "Света Анна"

Ангелов препоръча само хора със симптоми да се тестват, защото при отсъствие на симптоми тестовете масово дават отрицателни резултати. Освен това чакането по опашки пред болници повишава риска от заразяване.

Болница "Света Анна"

Освен това министърът отново посочи, че хора във влошено състояние могат да търсят спешна помощ в болницата с линейки или собствен транспорт, като при транспортирането трябва да носят маски.

Очаквано пред някои от центровете се заформиха опашки от чакащи, като най-голямо струпване на хора имаше пред "Пирогов". 

"Пирогов", сн. бТВ

Споделяне

Още от Коронавирус