Пред изчезване е още един паметник, свързан с Царския дворец в София

Собствениците на юзината на ул. "Московска" искат да я надстроят

Сн. Mediapool

Още един културен паметник, свързан с Царския дворец в София, може да изгуби автентичния си вид. Става въпрос за бившата електроцентрала на двореца, която се намира на ул. "Московска" 11. В момента едноетажното здание е галерия.

Министерството на културата обаче е съгласувало проект за надстрояването на постройката, която е известна като царската юзина. Министърът на културата Боил Банов коментира, че нямало как да не одобри проекта, но въпреки това ще търси начини заедно със Столичната община да го спре. Причината е, че това засяга и намиращия се под имота античен амфитеатър, който общината иска да разкрие.

Шансът за осуетяване на инвеститорските намерения бил да се открият пропуски в документите по процедурата. Те ще се търсят от инспектората към културното министерство. "Дай Боже, да има нередности", коментира той в понеделник, когато трябваше да дава обяснения и за пострадалите при пожар Царски конюшни.

Банов обясни, че собственикът на имота веднъж е получил разрешение да надстрои сградата през 2008 г. То е засягало и останките от амфитеатъра. "През 2012 г. допълнително са дадени опции да маха фасади за археологически проучвания", обясни Банов.

Според него одобреният сега проект е за по-малко застрояване на имота, което не засяга амфитеатъра. Той бил принуден да го одобри, иначе щял да се реализира по-големия проект, получил разрешения през 2008 г. и 2012 г. "Сега проектът му е смален, но не ни устройва това нещо, затова търсим в процедурите по какъв начин да спрем, защото там искаме да изложим амфитеатъра", коментира министърът. Той не обясни колко точно етажа надстрояване предвижда новият проект и на каква площ. От Министерството на културата не отговориха на уточняващите въпроси на Mediapool за последните инвестиционни намерения за имота.

До подаването на новия проект за надстрояване на юзината се стига след решение на съда, с което е отменен частично подробният устройствен план на тази част от центъра, гласуван през 2015 г. от общинския съвет. Според този план електроцентралата на двореца не може да бъде надстроявана и трябва да остане в сегашния си вид - едноетажна постройка. Освен това трябва да се търси начин за разкриване на амфитеатъра на Сердика, в чиято охранителна зона попада и имота на ул. "Московска" 11.

Част от античния театър вече беше разкрита и е в подземията на близкия хотел "Арена ди Сердика". Друга попада в спорен имот на бул. "Дондуков".

Частта от устройствения план, която засяга юзината е отменена от съда през 2017 г. Мотивите са, че няма основания за промяна за приемането на плана. Освен това графичната и текстовата му част се различават.

Така за надстрояването на юзината към момента няма пречки.

Според справка в Имотния регистър сградата и парцелът към нея на ул. "Московска" 11 са собственост на фирмата "Студио Плакат". Едноличен собственик е актрисата Анета Сотирова. Според годишния финансов отчет на дружеството то работи на загуба. За миналата година тя е била 24 000 лева. Приходите са едва 3000 лева, а основната дейност на фирмата, посочена в документа, е отдаване на имоти под наем.

Mediapool потърси и собственика на имота, но до момента няма отговор.

Сградата, която сега е заплашена от изчезване, е дело на архитектите Виктор Рупелмайер, Фридрих Грюнангер, работили по реконструкцията на Царския дворец в София. Първоначално тя не е била предназначена за електроцентрала, а за изложбен павилион за културни обществени контакти на княза (царя) и неговото обкръжение.

През 1896 г. в приземието на павилиона е поставена електрическа динамомашина, която е доставяла електричество на двореца. Тогава сградата придобила и прозвището "юзината". През 1990 г. сградата е възстановена като изложбен павилион, по-точно като галерия. До 2003 г. там се помещава галерия "Крида Арт". Същата година държавният до този момент имотът е продаден на частен собственик.

Споделяне

Още по темата

Още от България