Пред ООН Доналд Туск се противопостави на тезите на президента Тръмп

Доналд Туск говори от трибяната но ООН

Приключващият мандата си председател на Европейския съвет Доналд Туск използва последното си изказване пред Общото събрание на ООН докато още е на поста, за да отправи страстен апел за мултилатерализъм, предаде ДПА.

"Зная, че думата глобализъм не звучи привлекателно", каза Туск, който беше начело на Европейския съвет през последните 5 години. "В моя политически речник глобализъм и солидарност означават едно и също", посочи Туск.

Той каза, че речта му е "вдъхновена от думи, изречени преди 2 дни, думи, които предполагат надвиснал конфликт между патриотизъм и глобализъм", очевидно имайки предвид изказването на американския президент Доналд Тръмп.

"Бъдещето не принадлежи на глобалистите, то принадлежи на патриотите", каза Тръмп във вторник в ООН.

Туск предупреди срещу егоизма, който може да произлезе от патриотизма. "Историята на нашите народи показва колко лесно е любовта към родината да се превърне в омраза към съседите".

"За да защитим истината, не е достатъчно да обвиняваме други в насърчаването на фалшиви новини", добави европейският политик, използвайки фраза, присъща на Тръмп.

Ако властимащите по света не зачитат върховенството на закона, "те ще влязат в историята не като лидери, а като фалшиви лидери", заключи Туск.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?