Пред поредна заплаха да бъде сменен, ВСС пак ще се самопречиства

Висшият съдебен съвет демонстрира трескаво желание да активизира своята дисциплинарна дейност след поредната серия нападки, отправени от вътрешния министър Цветан Цветанов. Преди ден към него се включи и правосъдният министър Маргарита Попова, с което бе даден ясен сигнал, че управляващите може да тръгнат към предсрочно прекратяване на мандата на ВСС.

В резултат на това ВСС настоя в четвъртък главният прокурор да предостави цялата налична информация за извършени престъпления от магистрати, за да може своевременно да започнат дисциплинарни производства. Борис Велчев обеща да направи това най-късно до петък сутринта. В момента държавното обвинение води около 60 досъдебни производства срещу хора от системата.

Велчев бе призован да изнесе цялата информация и около скандала "Красьо", за да спрат спекулациите за кадруване под масата и търговия с гласове и влияние във ВСС. Главният прокурор потвърди, че освен двамата членове, които подадоха оставка, други замесени няма.

Освен готовността за бързи действия, ВСС за пореден път отправи призив към изпълнителната власт да се спре "разпространението на слухове", "всяването на страх" и нападките.

В същото време Цветан Цветанов обясняваше, че поискана от ВСС среща с него може да се състои само, ако има арестуван съдия. Той заяви, че правораздаването е неефективно, защото присъдите са ниски и за последните 20 години няма осъдени хора от висшите етажи на властта.

Тези критики са залегнали и в поредния доклад на Европейската комисия, който ще излезе официално другата седмица.

След като вече изказа мнение, че настоящият ВСС е рожба на "Октопода" и е "абсолютно компрометиран, преди ден министър Цветанов продължи в същия дух. Говорейки за лобиста Красьо от Плевен, той каза, че "всички видяхме как са пазаруват гласове във ВСС".

По същото време услужливи интернет медии спретнаха активно мероприятие срещу съдията от Върховния административен съд Панайот Генков.

Сегашният състав на ВСС бе заплашен едновременно от Цветанов и правосъдния министър Маргарита Попова с ултиматума, че или ще се предприемат реформи, или ще бъде сменен. Лансирана бе тезата, че политическата квота, която формира половината от ВСС, трябва да бъде премахната.

Съмненията, че ще се стигне до поредно прекратяване на мандата на съдебния съвет, се задълбочават от факта, че вече половин година ГЕРБ не намира за нужно да попълни двете вакантни места в съвета от парламентарната квота. Очаква се да бъде изпратено запитване до Конституционния съд дали промяната на структурата на ВСС може да бъде извършена от обикновено Народно събрание.

"Слуховете всяват страх"

Ключовото изказване по повод нарасналото напрежение между властите бе направено от члена на ВСС Галина Захарова. Визирайки Цветанов, тя заяви, че определени длъжностни лица разпространяват непроверени слухове, които се приемат като факти и се всява се страх.

"Преди всякаква проверка се говори, че има нарушения на Етичния кодекс. Прехвърчащите искри са достигнали взривоопасна точка, от което могат да пострадат всички, включително съдебната система", заяви Захарова. Тя определи случващото се като "плашещо" и призова главният прокурор да съдейства за изясняване на реалните факти и възстановяване на диалога. Захарова заяви, че реформите трябва да започнат с ВСС, но преди това трябва започне конструктивен диалог.

"Няма конкретни разследвания срещу съдии. След изнесените слухове, остана само пълното мълчание, което допълнително даде поле на слуховете в обществото. Много лесно се руши нещо. Ако това продължаваме така ще ни трябват години, за да се върнем дори и до нивото на което сме сега", заяви Захарова. Членовете на ВСС се солидаризираха с тезата на Захарова.

Главният прокурор обеща съдействие за организиране на среща с управляващите и МВР, но призова ВСС и съдиите да свикват с критиката, защото "винаги ще я има". "Казвам ви това от позицията на ръководител на най-критикуваната институция през последните години", каза Велчев.

Председателят на Етичната комисия във ВСС Цони Цонев заяви, че съветът няма "да се хване на играта на взаимните нападки между институциите", от която печели само престъпността. "По която буза си искат да ни бият", каза Цонев и отбеляза готовността на съдебния съвет да се предприемат необходимите реформи.

Шефката на съдебния инспекторат настъпи Велчев

Напрежението във ВСС доведе и до скандал между главния прокурор и шефа на съдебния инспекторат Анна Караиванова. Тя призова държавното обвинение да не казва колко проверки има срещу магистрати, а какви са резултатите от тях. Караиванова индиректно препрати към времето на Никола Филчев, когато също "имаше много проверки" и поиска данните от Велчев.

"Г-жа Караиванова отправя упреци с по-самоуверен тон, отколкото и е позволено", каза Велчев и заяви, че инспекторатът няма право да разпорежда на прокуратурата.

Отхвърлени слухове

В четвъртък съдия Генков бе оневинен за нападките, че е "гулял" в ресторант с жени и в компанията на единия от братя Галеви – Ангел Христов. Оказа се, че това не е било "гуляй", че Генков е бил в ресторанта малко над час, но на друга маса, вечерял със свой приятел и сина си като дори е бил с гръб към Христов. Съдията заяви, че ще съди медиите, тиражирали информацията за въпросния "гуляй".

Поредните нападки на Цветанов срещу ВСС не бяха подкрепени и от главния прокурор. Пред колегите си в съвета Борис Велчев ясно показа, че не само "всички", но дори и той не знае как се пазаруват гласове във ВСС.

Главният прокурор каза, че цялата налична информация по скандала вече е изнесена. В активни контакти с Красьо бяха засечени общо двама членове на съвета, които си подадоха оставките. В същото време главният прокурор добави, че има данни за намеса на Красьо по определени дела, но обясни на ВСС как тази информация не може да бъде изнесена сега. Цони Цонев допълни, че единствено съдебният съвет е предприел действия по скандала.

Още през ноември миналата година Цветан Цветанов обеща "до десетина дни" да обяви полицаите, контактували с Красьо. Досега това не е направено.

Междувременно ВСС освободи от поста зам.-председателя на Окръжния съд в Плевен Николай Господинов заради личните му контакти с "черничкия човек с ланците", както е известен Красьо. Господинов бе кандидат за шеф на съда.

Споделяне

Още по темата

Още от България