Пред "Шарли ебдо" Варуфакис заплаши Европа с възход на национализма

Янис Варуфакис

Расистите и националистите ще бъдат единствените, които ще се облагодетелстват, ако европейските лидери "отстрелят" новото гръцко правителство, обявяващо се против строгите икономии. Това коментира гръцкият финансов министър Янис Варуфакис в интервю пред френския сатиричен седмичник "Шарли ебдо". Това е вторият брой на изданието след кървавия атентат срещу редакцията в Париж през януари.

Левият икономист Варуфакис предупреди, че Европа ще пострада, ако продължат опитите за "задушаване" на правителства като това на СИРИЗА в Гърция.

"Това казвам и на моите колеги – ако си мислите, че е във ваш интерес да свалите прогресивно правителство като нашето, само няколко дни след изборите ще трябва да се боите от най-лошото", каза Варуфакис, имайки предвид националистическата партия "Златна зора".

Според него политиката на строги бюджетни ограничения, предписвани за оздравяване на европейските икономики, по ефективност е подобна на средновековната медицинска практика на кръвопускане.

"През Средновековието лекарите предписвали кръвопускане, което често влошавало състоянието на пациента, а после лекарят предписвал ново кръвопускане. Това прекрасно илюстрира сегашното поведение на ЕС – колкото повече политиката на икономии се проваля, толкова повече те засилват икономиите", каза Варуфакис.

Той обясни, че проблемът с катастрофалния дълг на Атина не може да лежи само върху плещите на гръцките данъкоплатци.

"За всеки безотговорен кредитополучател отговаря безотговорен заемодател", заяви министърът, според когото ЕС трябва да сложи край на тази безсмислена политика на икономии. Той смята, че има надежда за постигане на компромис.

Относно "тройката" кредитори на Гърция Варуфакис се съгласи с ръководителя на Еврогрупата Йерун Дейселблум, който заяви, че "новото гръцко правителство със своята позиция уби този формат".

"Аз наистина смятам, че убихме "тройката", поне що се отнася до екипа на този формат, дошли със задачата да натоварят народа с напълно неприемливи условия. Сега по-трудната задача е да изгоним "духа на тройката", като се отървем от този манталитет и сложим край на господството в Европа, не само в Гърция", заяви Варуфакис.

Правителството на СИРИЗА успя да договори с партньорите от еврозоната четиримесечно удължаване на действащата спасителна програма, но срещу програма за реформи, които влизат в противоречие с предизборните обещания на левите радикали. "Убийството" на т.нар. "тройка" на ЕК, ЕЦБ и МВФ е семантична промяна в комуникацията на Гърция с кредиторите, като сега вместо "тройка" се говори за "трите институции".

Освен интервюто с Варуфакис "Шарли ебдо" публикува и материал, озаглавен "СИРИЗА е бъдещето на Европа". Вторият брой на списанието след атентата е отпечатан в тираж от 2.5 милиона копия. Това е тройно по-малко в сравнение с броя веднага след трагичния инцидент.

Споделяне

Още от Европа