Пред Тръмп в Нормандия Макрон призова да се поддържа съюзът на народите (Галерия)

Лидерите на Франция, САЩ, Великобритания и Канада честват 75-годишнината от десанта на съюзниците

Френският президент Еманюел Макрон в речта си по случай 75-годишнината на десанта в Нормандия в присъствието на президента на САЩ Доналд Тръмп призова никога да не престават усилията по поддържане на съюза на свободните народи, предаде Франс прес.

"Никога не бива да преставаме да поддържаме съюза на свободните народи", каза Макрон, давайки като примери ООН, НАТО и ЕС, все институции, които Тръмп редовно критикува. Трябва "отново да стигнем до същественото, отново да схванем причините за тази ангажираност", заяви Макрон, който за разлика от Тръмп е привърженик на мултилатерализма.

"Америка е най-велика, когато се бори за свободата на другите, когато е вярна на универсалните ценности, които са защитавали нейните бащи основатели, когато преди близо два века и половина Франция е отишла да подкрепи независимостта ѝ", добави френският президент на церемонията.

Макрон благодари на американски ветерани, които награди с ордена на Почетния легион на церемония в американското гробище в нормандското селище Колвил сюр мер.

"Знаем какво дължим на вас, ветераните - нашата свобода. От името на страната ни искам просто да ви кажа: благодаря", каза на английски Макрон, когото ветераните дълго аплодираха.

Президентът Доналд Тръмп заяви, че ветераните, които са участвали в десанта в Нормандия на 6 юни 1944 г., са гордостта на САЩ. "Вие сте едни от най-великите американци, които ще съществуват някога. Вие сте гордостта на нацията. Вие сте славата на нашата Република и ви благодарим от все сърце", заяви Тръмп пред 60 американски ветерани, много от които бяха в инвалидни колички.

Тръмп заяви, че приятелите и партньорите на САЩ, съюзът им "е бил изкован в огъня на битките, изпробван в изпитанията на войната и доказан с даровете на мира". "Връзката ни е нерушима", добави президентът на САЩ. Войниците на САЩ, които са воювали в Нормандия, "са се били не за контрол и превъзходство, а за свободата, демокрацията и самоуправлението", заяви Тръмп.

"Те са били поддържани от увереността, че Америка може да направи всичко, защото ние сме благородна нация с добродетелен народ и се молим на справедлив Бог", добави той.

Тръмп възхвали участвалите в десанта над 130 000 войници като "граждани на свободни и независими нации, обединени от дълга към сънародниците си и към милиони още неродени хора", предаде Асошиейтед прес.

"Преди точно 75 години на тези брегове, на тези скали, 10 000 души проляха кръвта си, а хиляди пожертваха живота си за своите братя, своята страна и оцеляването на свободата", добави Тръмп.

По-късно Тръмп и Макрон се срещнаха в Каен. "Отношенията между вас и мен, както и тези между Франция и Съединените щати, са изключителни", каза Тръмп.
"Много държа на историческите отношения между Франция и САЩ", отвърна френският президент.

Церемонията в Колвил сюр мер бе част от днешните тържества във Франция по случай 75-ата годишнина от десанта в Нормандия - символ на единството на съюзниците срещу нацистка Германия и ключов етап от освобождаването на Европа от нацизма. Десантът в Нормандия на 6 юни 1944 г. е най-масовият в историята по брой на участващи плавателни съдове - от 6939 кораба на плажовете в Нормандия дебаркират 132 700 души.

Паметните прояви започнаха вчера сутринта в английския град Портсмут с международна церемония с участието на кралица Елизабет Втора и няколко държавни глави и правителствени ръководители: президентите на Франция и САЩ, Еманюел Макрон и Доналд Тръмп, министър-председателите на Великобритания и Канада, Тереза Мей и Джъстин Трюдо, и германският канцлер Ангела Меркел.

Тържествата продължават днес от другата страна на Ламанша, на френския бряг в северозападния регион Нормандия.

"Велик и прекрасен ден!", туитна Доналд Тръмп от Ирландия, преди да отлети с президентския самолет Еър Форс Уан за Каен в Северозападна Франция. Оттам Тръмп незабавно отиде на огромното американско военно гробище Омаха Бийч в нормандската община Колвил сюр мер. Очаквани 12 000 души, включително редица ветерани участваха в церемонията там.

Преди това Макрон и премиерът на Великобритания Тереза Мей откриха първата част от мемориал на загиналите британски войници във Вер сюр мер, нормандския департамент Калвадос, предаде Франс прес.

Тази церемония е последната официална поява в чужбина на Тереза Мей, която утре подава оставка от премиерския пост, след като не успя да прокара през парламента споразумението за излизането на Великобритания от ЕС, което бе отложено до 31 октомври.

Еманюел Макрон изрази "най-приятелски чувства" към нея. "Беше удоволствие да се работи и действа с пълно доверие заедно с вас. Лидерите се сменят, но свършената от тях работа остава", каза той.

В кратко изказване на английски Макрон потвърди здравината на "необикновените връзки" между Франция и Великобритания, въпреки предстоящия Брекзит. "Каквото и да се случи, винаги ще сме заедно, защото това е нашата обща съдба", заяви той. "Сегашните дебати не отнемат нищо от силата на споделената ни история и общото ни бъдеще, даже напротив", добави френският президент.

В речта си Тереза Мей говори за "смелостта и себеотрицанието" на 156-те хиляди души, в това число 83 000 от Обединеното кралство и Общността на нациите, които дебаркират в Нормандия на 6 юни 1944 г.

"Изключително вълнуващо е човек да е тук днес, да гледа плажовете, където се се водили едни от най-важните битки за свобода в цялата история", заяви Мей пред 200 гости, половината от тях британци, включително ветерани с ордени.

Двамата лидери откриха първата част от паметника, който ще бъде издигнат близо до морето в памет на 22-те хиляди загинали военни под британско командване по време на битката за Нормандия през 1944 г. Мемориалът е финансиран от британското правителство, което има готовност да инвестира близо 20 милиона лири.

Откриването на завършения мемориал е предвидено за 6 юни 2020 г. Той ще се издига над Голд бийч, един от петте плажа на десанта от 6 юни 1944 г. Там дебаркират 25 000 военни, главно британци.

Британският принц Чарлз и съпругата му Камила се срещнаха с ветерани и отдадоха почит на загиналите британските войници във френския град Байо. Те присъстваха първо на служба в катедралата на града, а после и на церемония на британското гробище.

На литургията, на която присъстваха френският министър на въоръжените сили Флоранс Парли и водачът на британските лейбъристи Джереми Корбин, епископът прочете писмо от папа Франциск, насърчаващо диалога.

На гробището британският премиер Тереза Мей чете откъси от Библията. На церемониите присъстваха също британският министър на отбраната Пени Мордонт, шотландският първи министър Никола Стърджън и други британски политически фигури.

Мъжете от 50-та британска дивизия, дебаркирали на плажа с кодово название "Голд бийч", влезли в Байо на 7 юни сутринта на практика без бой. Така Байо станал първият освободен град в континентална Франция.

Военното гробище в Байо и най-голямото британско гробище от Втората световна война във Франция. В него са погребани и представители на най-много националности - 11. От общо 4648 гроба, близо 4000 са на британци.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?