Пред управляващите има два проблема - бюджетът и външната ориентация

Една година след изборите България продължава да затъва в кризата, което означава, че предприетите мерки от правителството на ГЕРБ не са успешни. Това е посочено в отчета на СДС за политически сезон 2009/2010 г., който бе обсъден на заседанието на Националния съвет на партията във вторник.

Според отчета двата основни проблема пред управляващите са бюджетната политика и геополитическите отношения на страната.

Председателят на СДС и съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров допълни изводите с тезата си, че отклоняването от балансирания бюджет е грешка, което той самият нееднократно е подчертавал. Според него другата грешка на правителството на ГЕРБ, е че не прави усилия за връщането на външнополитическата ориентация на страната към ЕС и НАТО.

Обезпокоително е, че не се вижда ясен план за стабилизиране на държавата, 2011 г. се очертава като тежка година и сме пред опасност от идването на Международния валутен фонд, предупреди Димитров. Той определи като пропусната първата година от управлението на ГЕРБ за реформи в областта на администрацията, здравеопазването, образованието.

От СДС се противопоставиха на идеите на Министерството на културата за закриване и сливане на културни и сценични институции. Преди да се тръгне към орязване или унищожаване на такива институции, по-логично е министерството да дискутира с общините, каза членът на партийното ръководство Найден Зеленогорски, който е и кмет на Плевен. Според него имало общини и общински съвети, които били готови да поемат част от финансирането на редица културни формации, издържани досега от държавата.

Според синята партия трябва да се помисли за временна отсрочка на реформата, като през това време министерството и представители на общините град по град да обсъдят конкретни идеи за съхраняването на отделните културни центрове.

Лидерът на партията посочи, че не може да приеме в бюджета да се заделят 160 млн. лева за тютюнопроизводителите, а в същото време да няма средства и да се закриват културни институции.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?