Пред всяка болница – фургон и професор, нареди премиерът насред Covid-хаоса

Не подадохме оставка за доброто на хората, увери той

Пред всяка болница – фургон и професор, нареди премиерът насред Covid-хаоса

Фургони пред всички болници за бързо диагностициране на пациенти; настаняване на болни в санаториуми и хотели на НОИ и МЗ заради натоварените болници; всякакви лекарства за всички. Незабавно! Такива разпореждания даде министър-председателят в понеделник, докато здравната система видимо е в хаос и ступор на фона на разрастващата се коронавирусна епидемия.

"Всеки министър да бъде на първа линия неотстъпно в своята сфера и правителството заедно с българските граждани да действаме като юмрук срещу пандемията", каза той на работно онлайн съвещание на кабинета. Борисов нареди съвместните действия на държавните институции да продължат при най-строга организация, ред и пълна мобилизация.

"Това правим в момента – с финанси, с икономика, с мерки. Никакво колебание", обяви бодряшки Борисов, докато Спешна помощ изнемогва, множество пациенти са принудени да обикалят града заради отказа на пълните болници да приемат хора, а обществото е потресено от историята на млад мъж с Covid-19, който почина в София, докато чака линейка.

В заключение той поиска хората да разберат, че "това, че не подадохме оставка е било само за тяхно добро. Да се мъчим в най-тежкото време, но да ги спасим".

Пред всяка болница – фургон за диагностика и професор

Преди това премиерът разпореди на здравния министър пред всяка болница у нас, както държавна, така и частна, да се организират изнесени пунктове, в които докараните пациенти бързо да бъдат диагностицирани и насочени към необходимата им медицинска помощ.

Подобни пунктове са организирани сега пред "Пирогов".

"Пред всяка държавна, а защо не и частна, да се направи такъв фургон. Да се взимат бързо пробите, да се закарват хората, бързо да се диагностицират заразен, болен. Освен това НОИ и Министерство на здравеопазването имате хотелски бази във всички региони. Там може да се настаняват хората, много по-красиво, много по-удобно. 20-30 бази има. Вместо да притискаме само болниците, хайде в санаториумите", каза Борисов.

"Мутафчийски, Балтов, Ангелов. Всички тези доктори, които имат име, професори, трябва да са пред болниците. Да посрещат, да помагат, да успокояват, да лекуват", нареди още премиерът.

Той за пореден път обяви, че държавата не трябва да бъде затваряна и "всичко трябва да работи, но хората да се пазят". "В много държави това е лесен подход - локдаун, затваряме, най-лесно, най-чисто. Ние трябва да убедим хората с разум, с разум, с разум", заяви премиерът.

По думите му "народът" очаква правителството да изведе страната от кризата:"Най-малко е приятно сега да си управляващ, но такава е нашата съдба (...) Ако ги изкараме, спокойно след това можем вече да се пенсионираме. Това зависи от нас", добави Борисов.

Борисов, народът и юмруците

В началото на антиправителствените протести от лятото президентът Румен Радев вдигна юмрук, за да поздрави демонстрантите и призова "да изхвърлим мафията от изпълнителната власт". Този негов жест се превърна в повод ГЕРБ и дори Борисов да критикуват държавния глава и да тълкуват поведението му като призив за метеж

Сега самият премиер заговори за юмруци: "Правителството трябва да е като юмрук заедно с народа. Не срещу някой, а заедно с народа. И към опозицията се обръщам – виждате, че не е шега работа и не е време... какви сте ги говорили не искам да си ги спомням. Сега заедно дойде времето да изведеме държавата. След март каквото ще да става, който ще да управлява. Ще оставим пари да управлявате и вие (бел.ред – опозицията), ако сте. Но ние си правим бюджетите така че да продължим да управляваме".

Какво очакват хората?

Борисов призна, че в момента от правителството се очаква да осигури организация и ред. "Ползвате всичко - пожарни, полиция, облеклата. Ананиев е подсигурил абсолютно всичко финансово. Лекарства – всякакви видове за всякакви болни. Всичко това трябва да се прави незабавно", нареди премиерът на министрите.

"Хората трябва да разберат, че са взели правилното решение и това, че не подадохме оставка е било само за тяхно добро. Да се мъчим в най-тежкото време, но да ги спасим и ще ги изведем и от здравната, и от финансовата, и от икономическата криза", добави той.

Премиерът бил убеден, че "март-април все пак ще имаме ваксини, ще имаме нещо, което ще спаси света и ще тръгнем напред".

"Дотогава всеки човек искам да е обгрижен. Всяко здраве, ако можем, да го запазим. А за това трябва организация", каза още той.

"Постни ми били пиците! Сега храня хората"

"Колко години ми се смяха, че говорех за мазнинка и че трябва да пазим парите. Помните ли? Постни ми били пиците! Що не съм бил нахранил народа? Сега храниме народа, когато не може да работи. Сега се храни. Българите са мъдри, те казваха: "Бели пари за черни дни". Това правиме ние в момента", каза още Борисов.

Само допреди няколко месеца правителството подхождаше иронично към призивите държавата да подпомогне бизнеса. "Как си представят хората безвъзмездните пари - да вземем хеликоптер на авиоотряда, да минем по жълтите павета и да разхвърляме пари? Това предлагат хората, но това според мен не е правилното решение", каза през април тогавашният финансов министър Владислав Горанов.

Сега той е на мнение, че след кризата страната щяла да "дръпне по-бързо от останалите" с ИТ сектора.

"Дойде времето да изведем държавата от този безпрецедентно тежък момент. И ще го направим! След това нека народът да реши кой да управлява. Ние ще подсигурим не само гражданите и бизнеса, но и наследниците ни във властта", обяви Борисов.

Опозицията като горяща клечка

Премиерът не пропусна да нападне и БСП, след като няколко социалисти, включително лидера Корнелия Нинова, дадоха положителна проба за коронавирус.

"За радост, казвам радост в кавички, и опозицията като понесе щетите сега, малко добротата почна да им се връща и разбраха какво е ти да си клечката. Ако друга клечка гори и се чупи е едно, но когато ти станеш клечката не ти е толкова безразлично дали тя ще си замине", каза той.

По думите му, след като има заразени и от опозицията "горе-долу всички са на един акъл и разбраха, че шега с тази работа няма".

"Готвеше се преврат"

В един момент от монолога си Боирисов заговори и за това как "хората разбраха какъв преврат искаше да се направи в България".

"Това се знаеше, че ще дойде. Целта беше да няма правителство. Целта беше да няма бюджет, да няма финанси. България да колабира. Не им се получи на нашите опоненти. Няма да подадем оставка и ще изведем държавата от кризата. Народът ни повярва, продължава да ни държи първа политическа сила, защото само на нас има доверие, че можем да ги измъкнем в кризата", добави премиерът.

Последните социологически проучвания обаче показват подкрепата за ГЕРБ и БСП е изравнена.

Споделяне

Още по темата

Още от България