"Предадената" реформа разцепва РБ на управляващи и опозиция

Г. Караджов: Как да останеш в управление, манипулирано от задкулисието? Сега е чудесен момент да се изчисти теренът

Гроздан Караджов. Снимка: БГНЕС

Около 15 депутати от Реформаторския блок (РБ) са склонни да минат в опозиция заради предадената съдебна реформа, заяви депутатът от РБ Гроздан Караджов, който е от партия "Демократи за силна България" (ДСБ), пред бТВ.

По-рано в сряда министърът на правосъдието Христо Иванов подаде оставка, след като ГЕРБ бламираха "историческия компромис" за конституционните промени. Веднага след това лидерът на ДСБ и съпредседател на РБ Радан Кънев и депутатът Гроздан Караджов съобщиха, че минават в опозиция на правителството.

До петък ДСБ ще определи отношението си към управлението, а след това се очаква решение на целия РБ. По предварителна информация партиите ДБГ и СДС ще препотвърдят подкрепата си за кабинета и няма да изтеглят представителите си в правителството, каквито са техните лидери Меглена Кунева и Божидар Лукарски.

Според неофициална информация премиерът Борисов може да предложи на Кунева да стане министър на правосъдието, а другата очаквана номинация е на Даниел Вълчев от ДБГ, който се включи в кампанията на АБВ, ДПС и медиите на Пеевски срещу съдебната реформа на Христо Иванов и срещу самия него.

Очакванията са оставки да подадат здравният министър Петър Москов, който е зам.-председател на ДСБ и министърът на отбраната Николай Ненчев, лидер на земеделската партия в РБ. Покрай рокадите вероятно ще си отиде и министърът на образованието Тодор Танев, който се води, че е от квотата на Гражданския съвет в РБ.

Тези оставки все още не са официално потвърдени. Не е ясно какво ще реши и д-р Москов, който е сред министрите с най-висок рейтинг и се ползва с подкрепата на премиера Борисов.

"Моят акт на оттегляне от председател на комисията (по транспорт) е ясен знак, че не желая да имам нищо повече с това управление, което се измята от дадената дума, ние сме политици, ние не сме дъбови дъски. И ако някой е там в парламента само, за да натиска копчета по дисциплинарни методи, това не се нарича политика. Това се нарича подмяна.
Някъде между юли е ден днешен е станала жестока политическа подмяна. Тази жестока политическа подмяна наричахме преди две години задкулисие. Ето, сега видяхте ли я проявена в пълния си блясък? Как да останеш да подкрепяш управление, което работи със задкулисието или задкулисието манипулира”, заяви Гроздан Караджов.

Ако някой се е подписал под един текст, договорът и преговорите са свършили тогава, допълни депутатът.

"От там нататък има второ четене, не да се правят фокуси между първо и второ четене и да се отработват формулите на задкулисието", допълни той.

"Ние влязохме от улицата, влязохме от протеста в парламента, ние не сме имитирали желание за реформи, така че не желаем да участваме в това управление, защото искаме да останем верни на стремежа си към истинска реформа. Днес е приета мимикрия на реформа в съдебната система. Днес са приети онези правила на структуриране на двете камари на ВСС, които запазват зависимостите", каза Гроздан Караджов.

"За съжаление се намираме в етап на правителствена криза, но това е проблем на управляващите. Така чувствам волята на онези хора, които ме избраха – да продължа да стоя зад реформите, а не зад постовете и от днес нататък мястото ми не е сред тези, които си измениха на подписите. Сега е чудесен момент, в който да се изчисти теренът. Нека да видим кои ще тръгнат към постовете и ще си измислят оправдание и тези, които ще се откажат от постовете и ще застанат зад реформите", допълни той.

Днес зависимостите спечелиха, каза още депутатът.

"Местан в момента е в друга ситуация и едва ли би искал предсрочни избори и едва ли би потвърдил прогнозата си, така че нека да го чуем, тъй като той става вече основен фактор във формирането на мнозинството и второто, което бих искал да кажа е, че по някакъв начин ми е много мъчно, че днес паднахме в капана на същото онова задкулисие, срещу което се борихме. Не ни стигнаха силите, малко сме”, заяви Гроздан Караджов.

Според неофициална информация депутатите от РБ, които оттеглят подкрепата си за кабинета "Борисов-2", няма да напуснат парламентарната група на РБ и ще продължат да съжителстват с колегите си, които остават във властта. Причината е, че правилникът на парламента не допуска създаването на нови парламентарни групи при разцепване на първоначално регистрираните след парламентарните избори.

Прогнозата на Гроздан Караджов за правителствена криза и още министерски оставки се размина с казаното от вицепремиера по коалиционната политика Румяна Бъчварова (ГЕРБ), че няма индикации за други напускащи министри.

Бъчварова пристигна в парламента след оставката на правосъдния министър Христо Иванов, за да се срещне с партиите от управляващото мнозинство.

Тя каза, че очакват номинация за нов министър на правосъдието и от РБ, от чиято квота бе излъчен Христо Иванов.

По думите ѝ ГЕРБ са готови да предложат такава кандидатура, но не посочи имена.

Румяна Бъчварова не коментира оставката на Христо Иванов и каза още, че към момента няма индикации за други оставки в правителството.

Тя е посетила всички четири парламентарни групи, които формират мнозинството, за да "уреди" подкрепата им за кабинета, въпреки че ГЕРБ бламираха сочената за най-важна от всички съдебна реформа и оставката на правосъдния министър.

По информация на депутати от РБ Бъчварова е настояла да получи уверения, че мнозинството е стабилно. "Ние няма как на този етап да ѝ дадем такива уверения", коментираха лаконично народни представители.

Бъчварова коментира като навременно напускането на съветника си от "Протестна мрежа" Ясен Атанасов, който след оттеглянето на правосъдния министър също заяви, че не желае да заема повече поста си.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?