Предаваме на Германия оръжеен доставчик на Саддам Хюсеин

Софийският градски съд днес реши от България да бъде екстрадиран иракчанинът Сахиб ал Хадад, сочен за един от основните доставчици на оръжие на Саддам Хюсеин.

59-годишният чужденец, който е с американско гражданство, заяви днес в съдебната зала, че няма да обжалва екстрадицията и обяви, че иска да замине за Германия, за да съдейства на съдебните власти и да си възвърне доверието на клиентите си.

Сахиб ал Хадад бе арестуван на летище София на 25 ноември м. г. по искане на Германия. Там той ще бъде обвинен в опит да достави на Ирак инструменти за производство на гаубици и резевни части за бойни самолети МиГ. Това е нарушение на законодателството за износ на стоки с възможна двойна употреба и на ембаргото на ООН, спямо Ирак.

Ал Хадад бе настанен в Центарлния софийски затовр, той ще остане там до привеждането му в Германия. След няколко дни той ще бъде конвоиран до Манхайм.

На 31 януари в Германия бяха осъдени двамата немски съучастници на иракчанина - Бернд Шомпетер и Вили Хайнц Рибек. По време на днешното заседание оръжейният търговец е заявил, че ги познава и има с тях общ бизнес за инструменти. Ал Хадад посочи в съдебната зала още, че е бил основен доставчик на хранителни стоки за Ирак.

В материалите по делото в Германия е замесено името на казанлъшкия завод "Арсенал", припомня днешната преса. Днес иракчанинът каза, че е бил само веднъж във военния ни завод преди 4 години, но до сделка не се е стигнало.

Адвокатът на Сахиб днес е обяви, че клиентът му живее постоянно в Йордания, а от 3 месеца имал постоянни здравословни проблеми. Затова до предаването му на Германия той ще остане в затворническата болница.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?