Предаванията в BiT са спрени до второ нареждане

Новият собственик Мирослав Янев ще я прави хибрид между традиционната и дигитална телевизия

Мирослав Янев

Предаванията в телевизия BiT са спрени "до второ нареждане", само ден след като бе обявена продажбата на медията. В петък каналът не излъчва никакви предавания, а само повторения на стари. Това ще се случи и през уикенда, съобщиха журналистите от медията в социалните мрежи.

В следобедните часове новият собственик на телевизия BiT - телевизионният продуцент Мирослав Янев - реши да направи официално изявление и обяви, че готви рестарта на BiT като Българска Интерактивна Телевизия. Янев не конкретизира кога ще е готова новата програмна схема, но потвърждава, че от петък, 9 февруари, "телевизията влиза в период на трансформация и преструктуриране".

Амбицията е BiT да се превърне в хибрид между традиционната и дигитална телевизия. Старите предавания ще бъдат трансформирани, ще се влеят нови лица. "Вярваме, че продуктът ни ще бъде атрактивен за рекламодателите и ще позволи на новия проект да се самоиздържа и развива", се казва в изявлението.

Рестартът започна стресово за работещите в BiT.

Новият собственик е събрал екипа на предаването "Код 11-13", и четвърт час преди ефир и съобщил, че няма да има предаване. Гостите са били помолени да си тръгнат.

Свалено е почти всичко от програмата с изключение на новините. През целия ден продуценти са звънели на поканените събеседници, за да отменят участията им, включително и гостуванията през уикенда.

Програмният директор на медията и водещ в ефира ѝ Сашо Диков е подал оставка. Все пак той оставя врата пред себе си, че може да работи и с новия собственик, обяснявайки, че тепърва предстоят разговори между тях.

Диков не е могъл да посочи пред журналистите в BiT нито докога телевизията няма да излъчва предавания, нито какви са идеите на Янев за новата програмна схема.

На журналистите в телевизията е съобщено, че ще има разговори с екипите на различните предавания, вероятно другата седмица. Някои от тях щели да бъдат запазени, а други – не.

Междувременно гости започнаха да изразяват възмущението си във Фейсбук.

"Бях поканен като гост в телевизия BIT от 11.00 часа в едно с адвокат Марковски, за обзорно обсъждане на политически и други важни събития от последните дни. На влизане на паркинга на телевизията с автомобила ми в 10.45 часа, бях засечен от кортеж луксозни возила, управлявани от здрави гологлави интелигенти, които охраняваха новия собственик. С влизането си в телевизията беше издадена светкавична заповед за прекратяване на всички предавания освен новините. Настана хаос и объркване, който съм преживял и в ТВ7, лично. Видимо, теорията на жеста не е позната на тъмните балкански субекти!", написа бившият служител на НСО Николай Марков, поканен като събеседник в петък.

В четвъртък стана ясно, че българските емигранти в САЩ братята Павел и Румен Вълневи са продали телевизията, която основаха през 2015 г. Двамата обявиха това в обръщение до зрителите на канала. Новият собственик Мирослав Янев е работил по тв форматите "Стани богат", "Семейни войни" и "Столът", които бяха излъчвани по Нова телевизия. След 2010 г. той е изпълнителен директор на продуцентската компания МедияПро Ентъртейнмънт" (MediaPro Entertainment), която е част от СМЕ (Central European Media Enterprises), собственик на бТВ.

В сектора се коментира, че всъщност зад сделката стои Красимир Гергов, който е миноритарен собственик в бТВ, но като такъв няма право официално да придобие собственост в друга телевизия. Именно с Гергов бил подписан предварителният договор за покупката на BiTV, но поради посочената причина не смятал публично да оповестява свързаността си с канала, пише "Капитал".

Новите собственици обявиха в петък, че е подписана сделка за продажбата на 100% от капитала на "Би Ай Телевизия" ООД, компанията, която притежава телевизия BiT, на дружеството "Интерактив ТВ Системс България" АД.

В изявлението се казва:

Проектът BiT стартира преди две години с идеята да бъде мост между българите в България и тези, живеещи в чужбина – телевизия, която да предоставя 24-часова програма с локални новини и уникални истории от България за Америка и обратното, от Америка за България.

С екипа си от мотивирани професионалисти BiT спечели голямо зрителско доверие. За съжаление, финансовите резултати на телевизията не успяваха да поддържат производството на съдържание на два континента едновременно, което е много скъпоструващо начинание. Бизнес целите не бяха постигнати, което наложи смяната на собствеността и бизнес модела.

Зад "Интерактив ТВ Системс България" стои екип от професионалисти с опит в създаването на съдържание. "Вярваме, че с добавянето на традиционен телевизионен канал ще можем да създадем хибриден продукт от нов тип – силата на телевизията, съчетана с гъвкавостта и близостта до аудиторията на дигиталните форми," заяви Миро Янев, изпълнителен директор на Интерактрив ТВ Системс България.

"Рестартираме проекта BiТ, за да създадем първата телевизия от ново поколение в България, насочена към младата и активна аудитория. Ще разчитаме на двете най-ценни богатства на BiT – страхотния екип и зрителското доверие, както и на нашия опит, за да създадем съдържание едновременно за всички платформи (телевизия, дигиталнo видео, втори екран, добавена реалност). Ще трансформираме най-добрите предавания на BiT, за да ги направим конкурентни в дигитална среда и ще ги надградим с нови и уникални елементи. Ще добавим нови предавания и любими лица. Вярваме, че продуктът ни ще бъде атрактивен за рекламодателите и ще позволи на новия проект да се самоиздържа и развива.".

Споделяне

Още от България