Преди 25 години Уолстрийт преживя кошмарния "Черен понеделник"

Преди 25 години Уолстрийт преживя кошмарния "Черен понеделник"

На 19 октомври 1987-ма Уолстрийт преживява кошмарен борсов крах. И до ден-днешен никой не знае защо се стига дотам. Днес, 25 години по-късно, призракът на паниката, настанала тогава, продължава да плаши борсовите пазари, припомня Дойче Веле.

Този ден неслучайно е влязъл в историята под името Черният понеделник - индексът Дау Джоунс, барометърът на Нюйоркската фондова борса, се сгромолясва, изгубвайки 22.61 на сто от стойността си. За седем часа се стопяват близо 560 милиарда долара. Паниката постепенно обхваща Уолстрийт и в ранните следобедни часове котировките рухват. Валят поръчки за продажба, брокерите напускат борсата през тайни изходи, за да избегнат тълпата, събрала се на улицата.

100 000 акции за 28 долара

За Луис Сулзенти Черният понеделник започва съвсем нормално. Младият брокер е на 20 години и още е новак във финансовата индустрия: "Служех за куриер. Разнасях ордерите и отначало всичко вървеше съвсем нормално", спомня си той. После настроението се срива, курсовете се сгромолясват катастрофално. "Трябваше да бъдат продадени 300 000 акции, такова беше нареждането отгоре", разказва Сулзенти. Първият транш от 50 000 акции се продава срещу сумата от 40 долара, после други 50 000 - за 30 долара, а накрая - 100 000 акции за 28 долара. "Цените бяха направо смешни, това е най-ужасният кошмар за всеки брокер, напълно губиш контрол", спомня си Сулзенти.

До въпросния ден годината е благоприятна за Дау Джоунс. На Черния понеделник обаче индексът претърпява най-големия си спад, изгубвайки над 22% от стойността си. "За мен просто сякаш светът се срина. Помислих си, че това е краят на борсата, хаосът бе невъобразим", разказва Сулзенти.

Коварният автоматизъм

Причините за този борсов крах и до днес не са напълно изяснени. Финансовият историк Ричард Сила смята, че наред с глобалното икономическо развитие определена роля е изиграла и нововъведената тогава техника. "Така наречените гаранции за портофолиото от стратегии са въведени с цел предпазване от големи загуби. Но за съжаление щом курсовете падат, системата автоматично продава - точно това се случва и при борсовия крах през 1987 г.", казва историкът.

Крахът на борсата не е последван обаче нито от депресия, нито от рецесия. Дау Джоунс успява да се съвземе. Луис Сулзенти не съжалява, че му се е случило да преживее Черния понеделник: "Това беше важен урок за мен. Пазарът е нашият шеф, друг шеф няма. Може някои да са на друго мнение, но именно пазарът определя посоката", казва Сулзенти.

Споделяне

Още от Свят