Преди да отпътува, посланикът на САЩ връчи на премиера поздравления от Обама

Преди да напусне окончателно страната, посланикът на САЩ у нас Нанси Макълдауни посети в сряда новия премиер Бойко Борисов и му връчи поздравително писмо от американския президент Барак Обама. Макълдауни прекратява предсрочно мандата си в София, защото бе назначена като първи заместник-помощник държавен секретар в Бюрото по европейските и евразийските въпроси в Държавния департамент. Тя си заминава още утре.

За мен е чест като последен официален акт да се срещна с новия премиер и с министрите, каза посланик Макълдауни пред журналисти след срещата. На нея тя е уверила премиера в по-нататъшното развитие на стратегическо партньорство на САЩ с България.

Посланикът връчи на Борисов поздравително писмо от президента Обама, в което държавният глава изразява желание за скорошна среща с българския премиер.

Борисов благодари за писмото и поиска от Нанси Макълдауни да "бъде нашият посланик в департамента на САЩ".

Премиерът е получил и поздравителни телеграми от канцлера на Германия Ангела Меркел и от руския премиер Владимир Путин, съобщиха от правителствената информационна служба.

"Сърдечно Ви поздравявам с избирането Ви за министър-председател на България. Желая Ви късмет и успех в предстоящите Ви задачи”, пише Ангела Меркел. Тя посочва, че ясният мандат, даден от българските избиратели на 5 юли, е свързан с очаквания за по-нататъшни реформи.

"Германия ще Ви подкрепя като партньор", заявява тя и завършва: "Очаквам с радост съвместната работа с Вас и по-нататъшното разширяване на тясното и успешно партньорство между нашите две страни в Европейския съюз и НАТО".

В телеграмата от Путин се казва: "Приемете сърдечните ми поздрави по случай избирането Ви на поста министър-председател на Република България. Разчитам на активна съвместна работа, насочена към по-нататъшно задълбочаване на традиционно приятелските руско-български отношения, към пълно разкриване на техния богат потенциал. Желая Ви големи успехи на този висок държавен пост".

Споделяне

Още от България