Преди да се отмени оръжейното ембарго, Либия трябва да има правителство

Преди да се отмени оръжейното ембарго, Либия трябва да има правителство

Две от най-влиятелните страни в Съвета за сигурност на ООН отхвърлят призива на Либия за отменяне на оръжейното ембарго на ООН, за да може тя да се защити от групировката "Ислямска държава", предаде Асошиейтед прес. Според САЩ и Великобритания потъналата в хаос страна най-напред се нуждае от правителство на националното единство.

На извънредна среща на Съвета вчера либийският външен министър каза, че ембаргото трябва да се отмени, тъй като джихадистката групировка се установява в Северна Африка и настъпва към Европа. "Ако не бъдем снабдени с оръжие, това ще е полза единствено за екстремистите", каза Мохамед ал Дайри.

Лондон и Вашингтон обаче открито се тревожат от възможността още оръжие да влезе в страна, в която има две правителства, множество въоръжени групировки и висок риск оръжията да попаднат в неподходящи ръце. И двете държави смятат, че ембаргото трябва да се запази. Като постоянни членове на Съвета за сигурност те могат да наложат вето и да блокират всяко предложение.

"Проблемът е, че в Либия няма правителство, което да е ефективно и да има контрол над територията си", заяви британският външен министър Филип Хамънд при посещение в Испания. "Няма либийски въоръжени сили, които международната общност ефективно да подкрепи", добави той.

Ако просто изсипем оръжие в ръцете на една или друга фракция, както по същество беше предложено, това няма да доведе до решаване на кризата в Либия, няма да направи и Европа по-сигурна, ще създаде по-голям риск, каза Хамънд.

Говорителката на Държавния департамент Джен Саки каза, че американската позиция в подкрепа на ембаргото не се е променила. Съветът за сигурност днес ще обсъжда внесена от Йордания проекторезолюция, предвиждаща вдигане на оръжейното ембарго за Либия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят