В пълна мъгла

Преди да си тръгне, кабинетът реши спорната концесия на "Юлен"

Дружеството "Пампорово" получава терени за оръдия за сняг

Снимка: WWF

Преди да си замине, правителството в оставка на Пламен Орешарски е решило въпроса с проблемната концесия на "Юлен" за ски зоната в Банско, но без изграждането на втория кабинков лифт, както и със терени за поставяне на оръдия за сняг в Пампорово. Това съобщи вицепремиерът в оставка Даниела Бобева, която нарече решението "трудно".

Само преди седмица Бобева заяви, че това "трудно решение" го оставят на следващите правителства. Не стана ясно какво е накарало кабинета да промени позицията си, а от откъслечните обяснения на вицепремиера не се разбра нищо.

Премиерът в оставка Пламен Орешарски, който даде прощална пресконференция, пък въобще не коментира случая, макар преди това той и заместниците му да обясниха как са изпълнили всичко от заложената програма.

Енигма със спорната концесия на "Юлен"

Проблемът с концесионната територия на "Юлен" в Банско е решен, а концесионната такса е увеличена един път и половина, каза Бобева. На уточняващите въпроси дали се увеличава или намалява площта, ползвана от фирмата, тя отговори: "Не мога да ви кажа дали се увеличава или намалява площта. Само уточняваме каква е. В договора сега не е указана."

В концесионния договор ясно е записана площта на концесията, каза Тома Белев от "За да остане природа в България" пред Mediapool. Според него да твърдиш това, което твърди Бобева, означава, че или си неграмотен, или си некомпетентен, или лъжеш.

 

По "предвижданията на Териториалния устройствен план (ТУП) на ски-зона Банско, обектите предмет на концесията, попадат в територия с обща площ от 818.46 ха, като конкретните обекти, съставляват 99.55 ха от тази територия (т.нар. концесионна площ) и включват 3.58 ха терени за застрояване, 76.33 ха ски-писти, 4.25 ха терени със съществуващи писти за бягане и 15.39 ха терени за ски-лифтове и влекове", твърдят от екоорганизацията "За да остане природа в България".

Според тях в договора изрично е посочено, че "останалите 718.91 ха от територията на ски-зоната (за които претендират "Юлен"), са извън предмета на концесия и включват терени на почивни станции, хотели и горски терени с различни екосистеми".

В момента част от ски съоръженията на "Юлен" са извън концесионната площ и за тях няма документи, че изграждането им е съгласувано с Министерството на околната среда. Такива са ски пистите "Шилигарник-2" и "Стражите", въжената линия "Железен мост-Платото", една чайна, както и ски влек "паничка" – в местността "Чалин валог", сочат данните от МОСВ. Тези обекти не са предвидени в ТУП от 2001 г. и в концесионния договор, но част от тях са включени в по-късна актуализация на документа и в инвестиционните програми на дружеството, поясниха от "За да остане природа в България".

Проверка на строителния контрол, поискана от Бобева, е установила, че няма незаконно строителство на територията на концесията в Банско, съобщиха от Министерството на инвестиционното проектиране в отговор на запитване на Mediapool.

Бобева отказа да уточни и годишно колко ще плаща "Юлен". Каза само, че концесионната такса се увеличава един път и половина. През 2011 г. "Юлен" платиха на държавата 245 669 лв. за близо 100 хектара. Това е и последната официална информация по въпроса.

Вицепремиерът единствено уточни, че не е взето решение по отношение на строежа на втори кабинков лифт, за който настояват от години "Юлен" и жители на Банско и Разлог, които през зимата на 2013 г. блокираха на няколко пъти пътя към Банско, заедно с министри и депутати от правителството на ГЕРБ.

Начинът, по който е взето това решение и отказът да се предостави информация, говорят, че най-вероятно става въпрос за престъпление, коментира Тома Белев. Според него в чл. 69 от Закона за концесиите ясно е казано при какви обстоятелства може да се промени една концесия. Такива в конкретния случай не са на лице, смята Тома Белев.

"Юлен" са доволни от решението

В същото време "Юлен" очевидно са били уведомени за решението на кабинета и удовлетворени от него.

"Днес МС взе решение за премахване на несъответствията и грешките в площта на концесионния договор за "Ски зона с център гр. Банско" съгласно Териториално- устройствения план на ски зоната, одобрен през 2001 г. Освен това със същото решение бе увеличена концесионната такса на "Юлен" АД с 50 %"", съобщиха от пресцентъра на фирмата.

"Многогодишните проверки по безспорен начин доказаха, че в ски зона Банско няма изградени незаконни обекти и за всички съоръжения и ски писти са изпълнени съответните законови процедури", твърдят от "Юлен". И допълват, че решението на МС е взето след 10 проверки на документацията и обектите в ски зоната от страна на министерствата на инвестиционното проектиране, на регионалното развитие, на финансите, на околната среда и водите, ДНСК и Върховната административна прокуратура. "По този проблем работиха последователно три правителства", посочват от "Юлен"

Развързване на ски сезона на Пампорово

Не по-ясно стана какво решение е взел кабинетът относно ски курорта Пампорово и дружеството "Пампорово" АД, което стопанисва инфраструтурата.

По отношение на Пампорово е взето решение "Министерството на земеделието да процесира земята, върху която има оръдия за производство на сняг", каза Даниела Бобева.

Министърът на земеделието Димитър Греков уточни пред Mediapool, че става въпрос за изясняване на статута на терените, които са част от горския фонд по стари преписки от 2003 г. Искало се е още съгласие за изменение на действащи устройствени планове във връзка с изграждане на инфраструктура. Министър Греков каза, че нищо не е подписвал и няма намерение да подписва, като оставя случая да бъде решаван от неговия наследник.

 

Целта на днешното решение относно ски курортите беше да не се пречи на предстоящия туристически сезон, каза Греков.

Тука има, тука няма

Загадка остана и дали изобщо има взето решение. Въпросът с т.нар. зимни курорти е бил обсъден по време на оперативното заседание на кабинета. Официално решение няма, казаха от правителствената информационна служба.

Това обаче не пречи на кабинета да вземе такова решение на "подпис" преди да предаде властта на служебното правителство идната сряда.

Решението за двата ски курорта е било подготвено изцяло от юристите на Министерския съвет и в министерствата, които имат отношение по случая, не знаеха какво точно е то.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?