Преди изборите БСП откри, че ГЕРБ и ДПС управляват в София

Шефът по сигурността в Столичната община с отнет допуск за класифицираната информация

Преди изборите БСП откри, че ГЕРБ и ДПС управляват в София

ГЕРБ и ДПС управляват заедно и в Столичната община, но не явно, а задкулисно както и в национален мащаб. Това стана ясно от изказването на общински съветници от БСП в София.

Откритието им става малко повече от месец преди местните избори на 25 октомври. Поводът е разкритието на Mediapool, че свързана с общинари фирма, контролира уличните ремонти в София.

Гражданското дружество "Техникъл Юнивърсъл Фасилитист – ТЮФ" се управлява от Георги Тодоров, който беше директор на Дирекция "Транспортна инфраструктура" в Столична община от август 2010 г. до юли 2013 г., след което стана зам.-министър на транспорта в правителството на Пламен Орешарски.

Постът му бе осигурен от квотата на ДПС, обясни лидерът на БСП в София и водач на листата за общински съветници Калоян Паргов. "Въпросът е ДПС и ГЕРБ заедно ли са в управлението на София, така както на национално ниво", попита Паргов.

БСП не посочиха кои са другите кадри на ДПС в управлението на Столична община.

Паргов обаче отбеляза, че е крайно време зам.-кметът по транспорта Любомир Христов да обясни за наличието на ОГМОБ – организирана група за монопол в общината. Градският лидер на БСП отбеляза, че моб прилича на английското mob, което се използва за мафия.

Умишлено увреждане на интересите на столичани и искания за оставки

ДЗЗД "Техникъл Юнивърсъл Фасилитист – ТЮФ" беше избрана през лятото от Столична община да контролира уличните ремонти срещу 4.5% от стойността им. Другите двама участника в търга са отстранени заради пропуски, въпреки че техните оферти са значително по-изгодни. Ефектът е, че столичани ще платят с 5 млн. лв. повече за уличните ремонти през следващите четири години на фирма, за която се твърди, че е свързана с общинари. Собствеността ѝ не е ясна, защото е офшорна компания.

В същото време сред участниците в търга беше общинската фирма "Софинвест", но тя бе отстранена поради липса на сертификат за качество. Оказва се, че фирмата има такъв сертификат и не е ясно защо не го е представила, каза Милка Христова, председател на групата на общинските съветници на БСП в СОС.

По тази причина БСП иска оставките на шефовете на "Софинвест" и отговор от ресорния заместник-кмет Любомир Христов с чийто подпис за избрани победителите, каза Калоян Паргов.

В директорският борд на "Софинвест" влизат Чавдар Гигов, който е и управител на дружеството, Божидар Дочев и Захари Зарков. Той беше избран от Столичния общински съвет през февруари 2013 г.

Злоупотреби с парите за сигурност в Столична община

БСП настоява и за информация от столичния кмет Йорданка Фандъкова по какви причини е отнет допуска за класифицирана информация на бившия вече шеф на сектор "Сигурност" в Столична община Красимир Димитров. В момента той е началник на звеното за аварийно-спасителна дейност.

Втори месец на питането ни не се отговаря, каза Иван Мечков, общински съветник от БСП. В същото време текат слухове, че срещу Димитров тече разследване за злоупотреби и корупция с общински средства, допълниха от БСП.

Допускът до класифицирана информация на Красимир Димитров е отнет след разследване на звеното за вътрешен одит, което се оглавява от Ботьо Ботев по анонимни сигнали.

Срещу мен не тече разследване в прокуратурата, каза Красимир Димитров пред Mediapool. Той не знае каква е причината за отнемането му на допуска. Законът позволява на Държавната комисия по сигурността на информацията да не се мотивира при отнемане на допуски.

Според общинари вътрешни интриги в ГЕРБ стоят зад атаката срещу Красимир Димитров. Според БСП обаче причината може да се крие в питането на общинския съветник Николай Белалов - защо общината не си събира обезщетенията от гражданската отговорност при пътни произшествия от 2006 г. насам. Възможните отговори са некомпетентност и незаинтересованост или някой в общината си дели със застрохавателите премиите, посочи Белалов.

Умишлено трошене на новите автобуси

В умишлено трошене на новите автобуси, закупени с европейски пари, обвини още БСП ръководството на Столична община.

Причината е липсата на ремонт на улиците в крайните квартали. За втора поредна година ремонта на бул."Монтевидео" е заложен в инвестиционната програма, но не се прави, каза Румен Георгиев, общински съветник от БСП.

Той е с огромни зейнали като ями дупки. По него минават новите автобуси по линии 73 и 45. Очевидно целта е автобусите да се счупят и след това умишлено и след това да се дадат на нашите фирми за ремонт, каза Румен Георгиев. Това се нарича безстопанственост, допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от България