Преди изборите Северозападът регистрира бум на изборни туристи

Преди изборите Северозападът регистрира бум на изборни туристи

Над 40 000 нови адресни регистрации свързват с изборите наесен от Института за развитие на публичната среда.

Северозападна България, най-бедният регион на ЕС, е станала динамичен притегателен център за преселение. В сравнение с миналата година, през 2015, месеци преди местният вот наесен, регистрациите по настоящ адрес са скочили в пъти.

Седем пъти повече граждани са се регистрирали за месеците февруари-април в сравнение със същия период на миналата година във Видин. Следва Враца - с пет пъти повече, Софийска област и Кюстендил - с три пъти повече.

На национално равнище през този април 34 924 души са регистрирани по настоящ адрес, което е три пъти повече от същия месец на миналата година.

Данните съобщи в петък Институтът за развитие на публичната среда (ИРПС), чийто екип е анализирал информацията.

Обяснението за тенденцията е, че на местните избори тази година и села с над 100 жители ще имат право да си избират кметове, докато преди това имаха право само населени места с над 350 жители. Промяната бе въведена с новия Изборен кодекс на Мая Манолова, приет от предходния парламент.

На повечето места схемата е следната – избиратели се отписват от големи градове и се местят към села в периферията на същата община. Така техните гласове ще бъдат използвани и за избор на общински кмет и съветници, но ще повлияят на избора и на конкретни кметове на населени места.

Става въпрос за явление, което може да бъде причислено с много висока степен на сигурност към контролирания и купен вот. Получава се една циркулация на избиратели и се повишава КПД-то на брокерите на гласове. Така те контролират цели пулове от гласоподаватели“, коментира изпълнителният директор на ИРПС Антоанета Цонева.

За периода февруари-април тази година новите регистрации по настоящ адрес са 85 926, докато миналата година са били 43 638. Хипотезата на ИРПС е, че тези близо 40 хиляди души са точно изборни "туристи“, които са подготвени за интервенция.

В някои села новорегистрираните са дори повече от местното население.

"За нас доста показателен и фрапантен пример е едно населено място в обл. Видин. В с.Тошевци, община Грамада, Видинско, живеят около 125 души по постоянен адрес. Между февруари и април 2015 г. са направени 251 регистрации по настоящ адрес – 2 пъти повече, отколкото е самото население", каза още Цонева.

Във Видинско са извършени проверки и заради нарушения в закона в Тошевци са заличени 60 регистрации, допълни тя. За същия период, през 2014 г., новодошлите в селото са едва двама души.

Приетите на първо четене промени в Закона за гражданската регистрация вече дават възможност за проверки и заличаване на регистрации, ако не са изпълнени всички изисквания по закон – като например договор за наем, нотариален акт, лимит на живеещите на определено пространство и т.н.

"Трябва да бъдат направени много сериозни усилия да бъде направена сериозна интервенция срещу изборния туризъм. Ако тези изборни туристи бъдат премахнати от адресните регистрации, ще се повлияе структурно на проблема“, смята още Антоанета Цонева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?