Преди изборите трябва да сме сигурни, че европарите се ползват по предназначение

Преди изборите трябва да сме сигурни, че европарите се ползват по предназначение

За пореден път в петък твърденията на българския премиер Сергей Станишев за успешни реформи в България се сблъскаха с любезното настояване на председателя на Европейската комисия (ЕК) Жозе-Мануел Барозу за повече скорост на реформите и видими резултати до лятото, когато ще бъде публикуван мониторинговият доклад за напредъка на страната. Двамата се срещнаха в София в рамките на форума "Природен газ за Европа. Сигурност и партньорство".

Станишев е информирал председателя на ЕК и за хода на реформите в България, като посочил, че през последните години страната е преживяла много реформи, които я променят положително, правят я по-конкурентоспособна и по-демократична. Той посочи като пример за последните реформи приемането на промени в закона за съдебната власт, които по думите му ще подобрят работата на досъдебната фаза на производството.

В навечерието на изборите, процесът на реформите трябва да продължи с пълна скорост и да видим резултати през лятото, каза от своя страна Барозу. Той приветства предприетите мерки от страна на правителството за затягане на контрола върху изразходването на средствата от фондовете на ЕС и изрази надежда, че те ще продължат и при следващия кабинет. Председателят на ЕК заяви, че затова на България се дават 525 млн. евро за укрепване на административния ѝ капацитет.

"Преди изборите ние трябва да сме сигурни, че парите от европейските фондове се ползват по предназначение и да отиват при точните хора", каза Барозу и изрази надежда "скоро да се появят добри новини за разблокирането на някои от европейските средства", което ще бъде резултат от тясното сътрудничество между двете страни.

През май-юни в България ще бъдат изпратени експертите, за да подготвят мониторинговия доклад за напредъка на страната, който ще бъде оповестен след парламентарните избори в страната.

Колкото до прословутите евроексперти, за чието вграждане в българската администрация Станишев настояваше упорито в продължение на месеци, но напоследък като че ли позабрави, Барозу неопределено заяви, че ЕНразглежда искането.

Станишев и Барозу са обсъдили и искането на България за допълнителни компенсации за затварянето на ІІІ и ІV блок на АЕЦ "Козлодуй", за които вече ЕК отпусна 550 млн. евро до края на 2009 г.

София настоява плащанията да продължат до края на първия период след присъединяването, както това е решено за Словения.

Председателят на ЕК каза, че това искане на страната ни се разглежда и ще се прецени в дългосрочна перспектива какви пари може да се отпуснат допълнително за затварянето на двата малки реактора.

Барозу обаче припомни, че това решение не е само на ЕН и че то трябва да бъде взето от всички страни членки.

По повод енергийните теми на форума и в контекста на януарската газова криза заради конфликта между Украйна и Русия, Барозу отбеляза, че националните интереси на България най-добре се представляват от ЕК и страната ни трябва да се възползва от възстановителния план на Европа и на структурните фондове за подобряване и  диверсификация на енергийната си инфраструктура.

Председателят на ЕК намекна на София да не кривва към Русия, а да продължава да следва принципите на енергийната политика на Европейския съюз.

Българският премиер пък даде да се разбере, че ще подкрепи Барозу за втори мандат като председател на Европейската комисия, като по този начин изпревари не само резултатите от предстоящите избори за европарламент, но и големите стари страни членки, които засега запазват мълчание по въпроса.

Споделяне

Още по темата

Още от България