Преди изборите във Франция: Макрон настига Фийон, Льо Пен води, но няма шансове на втори тур

Еманюел Макрон

Ново социологическа анкета показва, че кандидатът за президент на френската десница Франсоа Фийон изравнява позициите си с независимия Еманюел Макрон, пише в. "Фигаро".

Допитването на института Кантар Софрес-Уан Пойнт /Kantar Sofres-One Point/, изготвено по поръчка на "Фигаро" и още две медии, показва, че на първия тур на президентските избори през април Фийон и Макрон ще получат 22 и 21 процента. Според анкетата двамата ще бъдат изпреварени от лидерката на крайната десница Марин льо Пен, която би получила 25 процента на първия тур.

Беноа Амон - кандидат на "тоталната левица" и на "желаното бъдеще"

Беноа Амон успя да се наложи над по-опитните си съперници във вътрешнопартийните избори на френската левица с програма за "тотална левица", освежена с нов подход към екологията.

Политикът от кариерата с младежки силует скоро ще навърши 50 години. Наричан от някои изявени социалисти "малкия Беноа", той убеди избирателите да повярват в предлаганото от него "желано бъдеще" и се опита да обори мненията, че е "продавач на илюзии".

Още

Кандидатът на социалистите Беноа Амон ще получи едва 15 процента, а крайнолевият Жан-Люк Меланшон ще остане последен с 10 процента. Ако обаче Франсоа Байру се кандидатира на изборите, нещата може да се променят.

Анкетата показва също, че на втория тур на президентските избори Льо Пен ще бъде победена независимо от нейния противник. При сценарий Фийон-Льо Пен на втория тур, тя ще спечели 40, а той - 60 процента. При сценарий Макрон-Льо Пен, тя ще получи 35 процента, а той - 65 процента.

При евентуален сценарий за втория тур, при който на него все пак не се е класирала Льо Пен, а Макрон и Фийон, проучването показва, че Макрон ще получи 58 на сто, а Фийон - 42 процента.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа