Преди среща с Ердоган фон дер Лайен призова Турция да изтегли мигрантите от гръцката граница

Урсула фон дер Лайен

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в понеделник преди да разговаря с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че Турция трябва да изтегли бежанците и мигрантите от гръцката граница, предаде Ройтерс.

Намирането на решение на тази ситуация ще изисква намаляване на натиска върху границата, заяви Фон дер Лайен на пресконференция. Тя каза, че осигуряването на правото на убежище, подкрепата за Гърция и Турция, а също преместването на хора, особено непълнолетни, които са блокирани на гръцките острови, в континенталната част на Европа, са също незабавна необходимост.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е очакван днес в Брюксел за разговори с Фон дер Лайен и с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. На срещата, която е насрочена привечер, се очаква Турция да бъде призована да спазва споразумението за миграцията от 2016 г., отбелязва ДПА. Ердоган вероятно ще поиска нова финансова помощ, допълва агенцията.

Фон дер Лайен изрази очакването Атина и Анкара да направят необходимото за успокояване на обстановката по границата. По нейните думи срещата с Ердоган в Брюксел е началото на по-широк диалог с турската страна.

Отчитаме, че Турция полага големи усилия за мигрантите, но е ясно, че това, което стана миналия уикенд, не може да се повтаря, заяви Фон дер Лайен по повод решението на Анкара да освободи пътя пред онези, които желаят да достигнат ЕС.

Тя настоя, че Гърция също следва да изпълнява задълженията си по охрана на европейската граница и за предоставяне на възможност за подаване на молби за убежище. Тя добави, че в насрочения за довечера разговор с Ердоган, чийто домакин ще бъде председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, ще бъде обсъдена и обстановката в Сирия.

Същевременно германското правителство разкритикува Турция, че използва мигрантите, за да спечели политически точки, а говорителят на канцлера Ангела Меркел каза, че Анкара е отговорна за кризата на външната граница на Европейския съюз, предаде ДПА.

"Ясно е, че Турция носи отговорността за изпращане на тези отчаяни хора в задънена улица", каза Щефен Зайберт в Берлин.

"За съжаление, Турция прехвърли на гърба на тези хора сериозната си загриженост, с която ЕС трябва да се съобразява и която трябва да обсъжда с Турция", добави Зайберт.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?